Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Preţul strugurilor roșii pe piață este în creştere

În ajunul sărbătorilor de iarnă, prețul la strugurii roșii a crescut, fiind în mod tradițional mai solicitaţi în rândul consumatorilor locali decât strugurii albi, chiar și cei fără semințe.

Monitorizarea EastFruit arată că săptămâna trecută prețul angro la strugurii roșii de cea mai bună calitate a crescut cu 1 leu/kg – până la 16 lei/kg (0,90 dolari/kg). În plus, în marea majoritate a cazurilor, acest lucru se referă la produsele importate. Intervalul de prețuri angro pentru strugurii din soiul Moldova nu s-a modificat de la sfârșitul primei săptămâni a lunii decembrie.

Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă constată că stabilizarea prețurilor angro la strugurii din soiul Moldova se datorează ofertei reduse a acestor produse în perioada dată. Mai mult ca atât, piața internă cu amănuntul primește în principal struguri „Moldova” de calitate scăzută, prin urmare, „potențialul de creștere a prețurilor pentru acest produs s-a redus semnificativ”.

Între timp, experții asociației susțin că unele întreprinderi agricole și societăți comerciale dispun încă de stocuri mici de struguri „Moldova” în depozitele de fructe – de la câteva zeci până la câteva sute de tone. Totodată, în mare parte sunt depozitaţi struguri de calitate superioară şi cel mai probabil vor fi comercializaţi anul viitor la export. La rândul său, conducerea asociației face apel la viticultori să furnizeze o anumită parte din strugurii moldoveni de cea mai înaltă calitate şi în lanțurile de supermarketuri locale – fiind aşa-numiţi “cartea de vizită” a ţării.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI