Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Prețul migdalelor a scăzut, dar nivelul prețurilor rămâne a fi ridicat

De la mijlocul lunii decembrie și până în prezent, prețul mediu angro al migdalelor în coajă în ţară a scăzut cu 5 lei/kg - până la 170 lei/kg (9,71 USD/kg). Cu toate acestea, prețul este încă puțin mai mare comparative cu nivelul din decembrie anul trecut (160 lei/kg, respectiv 9,2 USD/kg).

La prima vedere, situația pare una neobişnuită dacă ținem cont de faptul că prețurile la toate celelalte culturi nucifere, în special la nuci, sunt în creștere de mai bine de o lună și au atins niveluri aproape record. Totuși, conform UAPCN, Uniunea Asociației Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova, la evaluarea situației de pe piața locală a migdalelor trebuie să se țină seama de câțiva factori importanți.

Primul este dinamica descendentă a producției de migdale în țară. Din cauza înghețurilor de primăvară din ultimii ani, procesul de defrişare a plantațiilor vechi de migdale s-a accelerat, timp în care plantațiile tinere nu sunt încă pe rod deplin. Anul acesta, conform estimărilor experților, suprafața plantațiilor de migdale pe rod din țară a scăzut sub 1.000 de hectare. Recolta de produse de calitate înaltă pentru export este puțin probabil să depășească 500-600 de tone (greutatea migdalelor în coajă).

Al doilea factor este faptul că se accentuează tot mai mult  diferențierea culturii de migdal în sectorul nucicol: nu mai mult de 10 ferme relativ mari produc migdale pentru export și până la sute de mici producători produc pentru piața internă. În același timp, cea mai mare parte a produselor este exportată în baza câtorva contracte semnate către Italia, Spania și Turcia (în timp ce nucile din Moldova sunt furnizate în principal Germaniei și Franței). Concurența dintre cumpărătorii de migdale de pe piața internă a Moldovei este una redusă.

Al treilea factor îl constituie cererea relativ scăzută de miez de migdale din partea consumatorilor locali. Astfel, în luna decembrie, loturi mici angro de miez de migdale puteau fi achiziționate la un preț semnificativ mai mic decât nivelul mediu - 140-145 lei/kg (8-8,3 USD/kg).

Sursa: EastFruit


DINAMICA PREȚURI