Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Preţul la nuci continuă să crească, dar nu pentru mult timp

Până la jumătatea lunii decembrie, față de situația de la începutul lunii, prețul nucilor în coajă și al miezului în cantităţi angro a crescut cu 3-7 lei/kg (0,16-0,39 USD/kg). Totodată, în principal au crescut prețurile minime: în acest moment, miezul de nucă este achiziționat la un preț nu mai mic de 120 lei/kg (6,77 USD/kg), iar nucile în coajă - nu mai puțin de 25 lei/kg (1,4 USD/kg). În acelaşi timp, judecând după monitorizarea EastFruit, nivelul maxim al prețului nu s-a modificat pentru a treia săptămână consecutiv - 130 lei/kg (7,3 USD/kg) și respectiv 30 lei/kg (1,69 USD/kg). 

Uniunea Asociaţiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova (UAPCN) consideră că stabilizarea nivelului maxim al preţului la nucile din soiurile de calitate superioară, atât miezuri, cât şi în coajă, indică faptul că comercianţii exportatori deja nu mai anticipează careva mişcări serioase pe piaţă. Oferta de nuci este minimă, în principiu stabilită deja în cadrul acordurilor anterioare între producători. Cele mai profitabile soiuri de nuci au fost vândute, în principal soiuri americane și franceze (excepție fac unele volume foarte mici de nuci din întreprinderile individuale de cultivare a lor, care vor fi vândute la un preț ridicat în retailul local anul viitor).

 

În același timp, o creștere mică, dar constantă, a nivelului prețurilor minime angro pentru miez și nuci în coajă indică faptul că în această lună comercianții speră să intensifice achiziția de produse de calitate scăzută strânse din centuri forestiere și alei de-a lungul drumurilor. Cantitatea maximă recoltată a unor astfel de nuci nimeni nu o poate stabili cu precizie. UAPCN consideră că acest volum se poate ridica în continuare până la câteva zeci de tone.

Cu toate acestea, perioada activă de achiziţionare a nucilor indiferent de calitatea acestora se apropie de sfârșit. În mod tradițional, începând cu ultima săptămână a lunii decembrie până în a doua jumătate a lunii ianuarie, pe piața de nuci are loc o pauză.

Sursa: EastFruit


DINAMICA PREȚURI