Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

La 17 ani şi-a lansat propria afacere în viticultură

Are 23 de ani și este proprietarul unei plantații de viță de vie de 6 ha. Și-a găsit vocația până a ajunge la majorat. Adoră să facă agricultură și nu crede că s-ar vedea în alt domeniu. În adolescență se apucase de muzică, dar așa cum i s-a părut că munca peste hotare îi poate asigura mai rapid existența, a abandonat studiile și a plecat la părinți, departe de patrie. A avut nevoie de un an ca să simtă gustul amar al străinătății și să-și dorească să revină la Țărăncuța, Cantemir, în satul de baștină.

Aici, îl aștepta unchiul ca să-l ajute să-și descopere calitățile de viticultor. Nu s-a lăsat mult convins, a făcut niște calcule și banii pe care i-a câștigat, i-a investit în viță de vie. Este mulțumit de decizia pe care a luat-o, are planuri bine închegate și e sigur că toate se vor realiza. De ce? Răspunsul e simplu, pentru că Sergiu iubește ceea ce face.

Vă facem cunoștință cu Sergiu Ciobanu, un tânăr fermier din sudul țării, membru activ FARM, care știe secretul ”strugurilor dulci”.

Sergiu, îți mai amintești, cum au fost începuturile în agricultură?

Eu sunt un noroc, pentru că unchiul meu, este și mentorul meu, el înțelege și știe bine cum funcționează lucrurile în sfera agriculturii. Respectiv m-a ghidat și m-a motivat să aleg această cale. Părinții mei sunt stabiliți peste hotare și am fost și eu la ei, dar am înțeles că ”banii nu cresc în copaci”. Nu mi-a plăcut străinătatea și am revenit acasă. Aici aveam un tractor, pământuri și am decis să mă dezvolt cu pași mărunți, mai ales că moșul mi-a sprijinit ideea. Din 2015 am început să mă informez, să particip la diferite seminare, întâlniri cu experți și cum nu am o specialitate în domeniu, datorită acestor activități, am căpătat cunoștințe. În 2017 am participat la un proiect, IFAD VI, pe care l-am câștigat. Din banii obținuți mi-am procurat tractor nou și o prășitoare italiană. Apoi au urmat și altele, am procurat toate agregatele ca să prelucrez vița de vie. Pe lângă acestea 6 ha de viță de vie, mai am și 20 de terenuri de arabile, pe care le-am procurat. Erau lăsate în pârloagă, eu le-am cumpărat, le-am defrișat, am depus dosare pentru defrișare la AIPA și am primit subvenționare. Pentru primăvară viitoare planificăm să plantăm încă 5 ha de viță de vie, dintre care, 3 ha cu soiul Saperavi și 2 ha cu Viorica. Viorica e un soi autohton, nu este foarte roditor, dar e foarte aromat și vinurile obținute din el, sunt căutate pe piață.

Ce faci cu producția obținută, pentru că cea mai mare cantitate, o ai de struguri de masă?

Anul acesta a fost un an bun, bogat, am încărcat 35 de tone de struguri de soiul Moldova. I-am exportat în Federația Rusă, cu ajutorul intermediarilor, n-am ajuns încă la acel nivel ca să export eu. Iar aceștia, care sunt tehnici, tot s-au vândut bine la fabrică, am obținut pe ei 7,2 lei/kg. Cred că e un preț bun. Am vândut tot și mai am două sorturi timpurii, care pe 20 august deja sunt bune de cules. Pe acestea le-am vândut pe piața autohtonă, în Chișinău.

Tot prin intermediari sau ai mers direct în piață?

Tot prin intermediari, lipsa de timp nu-mi permite să mă ocup și de asta. Dacă vrei să faci ceva, trebuie să te implici și să te dedici în totalitate. Nu trebuie să lași pe mâine ce poți face azi. Acesta este sloganul meu ”fă azi, că mâine nu știi ce o să fie!”.

Sloganul e bun, dar apare întrebarea, ca să reușești să le faci pe toate, e nevoie și de oameni, ai o echipă care te ajută?

E destul de greu cu oamenii, dar deocamdată facem față, dacă le faci condiții, le asiguri tot necesarul și te comporți frumos, atunci ai și cu cine să faci totul la timp și tot ce-ți propui. Dar dacă nu ești om cu oamenii, rămâi singur și fără ajutor. Noi cel mai mult lucrăm cu zilierii, ducem evidența strictă, facem notițele în catalog, așa cum cere legea.