Mai multe organizații publice agricole plănifică în viitorul apropiat să organizeze o serie de negocieri între
producătorii de struguri de masă și cele mai mari lanțuri de supermarketuri din
Moldova. În parte, această inițiativă a prins în contur sub influența
succeselor producătorilor locali din industriile conexe. În special, în
perioada septembrie - decembrie 2021, prunele și merele locale au predominat în multe
lanțuri de supermarketuri din ţară. În plus, în piețe o pondere semnificativă a produselor
locale se găseşte amabalată în cutii de carton de calitate înaltă, uneori sub o anumită marcă, precum și în ambalaje mici. Asociațiile de
viticultori consideră că strugurii – „cartea de vizită a Moldovei” – nu ar
trebui să fie lăsaţi ca şi producţie secundară.
În acest context, reprezentanții asociațiilor
viticole consideră că institutele de cercetare în pomicultură și tehnologii
alimentare, precum și unele pepiniere locale, pot deveni în viitor furnizori
importanți de struguri pentru lanțurile de supermarketuri din Chișinău.
Dispunând deja de plante mamă experimentale de struguri dintr-o varietate largă
de soiuri, ca şi „produs secundar” al activităților de cercetare, aceştia produc
tone de struguri de înaltă calitate, inclusiv extra-timpurii și târzii.
În plus, o cantitate mică de produse de
calitate premium ar putea fi furnizată supermarketurilor și de către întreprinderile
care cultivă struguri şi care sunt orientate exclusiv spre export.
Sursa: EastFruit