Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Care este motivul scăderii preţului la strugurii din soiul Moldova?

De la începutul lunii decembrie, pe piața locală, prețul angro la strugurii din soiul Moldova a scăzut cu 1-2 lei/kg - în medie, până la 12 lei/kg (0,68 USD/kg). Acesta din urmă reprezintă nivelul mediu al prețului angro din decembrie 2020.

Totodată, potrivit viticultorilor, comercianții exportatori oferă 12-13 lei/kg pentru strugurii „Moldova” de cea mai bună calitate, timp în care comercianții locali sunt gata să plătească și mai puțin pentru strugurii din acest soi - 8-10 lei/kg (0,45-0,56 USD/kg). Potrivit operatorilor pieței de fructe, această situaţie, de fapt, se datorează mai multor cauze.

În primul rând, consumatorul mediu, chiar și la începutul iernii, preferă să meargă după struguri nu în supermarketuri, ci în piețe sau la standuri/tarabe comerciale, deoarece este o alegere mai mare și există posibilitatea de a alege mărfurile cu propria mână. În sezonul rece, supermarketurile, de obicei, se orientează la achiziţionarea strugurilor de import, în principal soiuri albe și roz. În luna decembrie a acestui an, strugurii albi predomină în principalele lanțuri de supermarketuri și mini-marketuri din Chișinău, dar totuşi din producția locală. În supermarketuri, strugurii „Moldova” sunt mai puțini, iar calitatea acestora este scăzută, nivelul prețului cu amănuntul fiind de 15-17 lei/kg (0,85-0,96 USD/kg). Acesta reprezintă aproximativ jumătate din prețul strugurilor albi fără semințe.

În al doilea rând, conform reprezentanților Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova, în frigiderele întreprinderilor viticole și comerciale din ţară rămân circa 1-2 mii de tone de struguri “Moldova”  de calitate pentru export. Unii producători au considerat că nu este profitabil să le vândă acum, având în vedere tendința pe piaţă. Probabil ei speră să comercializeze strugurii de cea mai bună calitate în luna ianuarie pe piața din UE.

Sursa: EastFruit


DINAMICA PREȚURI