Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Agricultorii speră să comercializeze cel puțin 300 de mii de tone de mere proaspete în acest sezon

Luând în considerare volumul de facto (nu mai puțin de 350 de mii de tone) de prelucrare a mărului din acest an de către fabricile de concentrat, experții organizațiilor producătorilor agricoli consideră că volumul vânzărilor din acest an va constitui aproximativ 300 de mii de tone de mere. Această concluzie este una justificată în cazul în care recolta brută de mere, la sfârșitul anului, va depăşi 650 de mii de tone. Anterior, operatorii pieței de fructe din Moldova au majorat cantitatea producției de mere prognozate în țară până la 630 mii tone.

De asemenea, merită amintit faptul că comercianții prevăd continuarea exportului de mere din recolta curentă până la sfârșitul lunii decembrie 2021 în intervalul de 100-110 mii de tone. Acest lucru denotă faptul că, conform celor mai rezervate estimări, în frigiderele companiilor agricole și comerciale la începutul anului viitor aproximativ 150-180 de mii de tone de mere vor rămâne la păstrare. Sunt oare în acest context reale planurile de comercializare a unei asemenea cantităţi de producţie pe piaţa proaspătă?

La începutul acestui an, în depozitele din ţară au rămas aproximativ 200 de mii de tone de mere din recolta 2020. Potrivit Asociației producătorilor de conserve de fructe și legume “Speranța Con”, aproximativ 40 de mii de tone din această cantitate de mere au fost achiziţionate pentru prelucrare. Respectiv, dacă în perioada ianuarie-mai 2022 situația pe piețele de export nu se va schimba esenţial comparativ cu aceeaşi perioadă 2021, atunci stocurile de mere din recolta curentă vor putea fi vândute cu uşurinţă în totalmente.

În plus, merită luat în considerare faptul că în perioada septembrie-decembrie a acestui an, merele locale au predominat în comerțul cu amănuntul. Este posibil ca situația să nu se schimbe semnificativ la începutul anului viitor.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI