Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Prețul angro la miezul de nucă a atins nivelul maxim din ultimii 5 ani

În această primă săptămână a lunii decembrie, prețul mediu angro la miezul de nucă, față de nivelul de la sfârșitul lunii octombrie, a crescut cu 5 lei/kg – până la 125 lei/kg (7,05 USD/kg). În același timp, intervalul de preț este unul destul de mare: de la 110-115 lei/kg pentru sferturi (6,20-6,48 USD/kg) şi până la 130 lei/kg (7,33 USD/kg) pentru jumătățile de miez. Pentru miezul mare de nucă decojit din soiurile americane și franceze, unii comercianți exportatori sunt dispuși să plătească chiar mai mult.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, prețul mediu pentru miezul de nucă în Moldova era semnificativ mai mic - 85 lei/kg (5 USD/kg). În ultimii cinci ani, prețul mediu angro pentru miez pe piața locală până de curând nu a crescut peste 100 lei/kg (5,9 dolari/kg).

Anterior, EastFruit a raportat faptul că majorarea prețurilor la nuci este un proces previzibil. Așadar, la sfârșitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie, membrii Uniunii Asociației Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova, UAPCN, au luat în calcul probabilitatea creşterii prețurilor până la sfârşitul lunii curente la un nivel de 140 lei/kg (8 USD/kg). Motivul optimismului îl constituie cererea mare de miez de nucă din partea exportatorilor și, cel mai important, disponibilitatea acestora de a crește prețurile de achiziţie practic în fiecare săptămână. UAPCN consideră că, în condițiile unei cereri ridicate și a creşterii în dinamică a prețurilor angro, aproximativ 80-90% din noua recoltă de nuci va fi vândută până la sfârșitul anului 2021.

Este greu de judecat în ce măsură aceste așteptări vor fi justificate. Cererea de nuci cel mai probabil va rămâne la cote înalte pe piața internă pentru cel puțin încă două săptămâni. Cu toate acestea, oferta de produse de calitate înaltă este în scădere, deoarece stocurile deja se epuizează, iar o creștere suplimentară a prețurilor de achiziție în acest sens nu poate schimba ceva.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI