Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Producătorii de fructe și legume din Moldova pot fi lipsiți de preferințe în comerțul cu amănuntul local

Recent, ministrul Economiei al Republicii Moldova, Sergiu Gaibu, în cadrul unui talk-show televizat a criticat dur prevederea Legii Comerțului Intern, prin care magazinele locale au obligaţia ca pe rafturi 50% de produse să fie de origine autohotonă. Acest act legislativ, care a intrat în vigoare în luna iulie a acestui an, nu a fost aplicat în practică, întrucât guvernul nu a adoptat reglementările necesare, în special, criteriile determinante de evaluare a acestor 50% (din volumul fizic al mărfurilor, din sortimentul acestora, din volumul vânzărilor în termeni monetari, din suprafața spațiului de vânzare cu amănuntul etc.). Având în vedere poziția principalului minister al guvernului, a fracțiunii majoritare a parlamentului și a președintelui, este foarte probabil ca această prevedere a legii să fie abrogată.

În acest sens, asociațiile moldovenești ale producătorilor de fructe şi legume exprimă o opinie puternic negativă. În special, în sectorul pomicol, conducătorii organizațiilor producătoare de pomuşoare, cartofi și legume sunt cel mai nemulțumiți de perspectiva anulării singurei preferințe specifice lor în comerțul cu amănuntul local. Acest lucru nu este surprinzător, dat fiind faptul că cel puțin 60% din producția totală de pomuşoare autohtone și aproximativ 80-90% din legume și cartofi sunt comercializate pe piața internă. Concurența cu produse similare din import, în special pe segmentul de „retail”, este extrem de mare. Astfel, în primăvara și vara acestui an, în majoritatea supermarketurilor din Republica Moldova aproape că nu existau căpșuni ambalate din producția locală, din motiv că cei mai mari producători de pomuşoare nu au fost de acord cu condiţiile reţelelor cu privire la prețul și termenii de livrare a produselor.

Experții majorității asociațiilor de pomicultori percep perspectivele de anulare a preferințelor producătorilor locali ca „un contraatac al rețelelor de supermarketuri, care au nemăsurat mai multe oportunități de lobby”.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI