Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

În anul curent volumul exporturilor de mere din ţară ar putea depăși cifra de anul trecut

Potrivit Asociației „Moldova Fruct”, de la începutul acestui an până în prezent, din ţară au fost exportate peste 190 de mii de tone de mere, dintre care 90 de mii de tone – recolta 2021. Specialiștii organizației subliniază că în noiembrie ritmul exportului de mere față de luna precedentă (octombrie - aproape 23 mii tone) a scăzut ușor. Cu toate acestea, volumul total al exporturilor din noiembrie cel mai probabil va depăşi cifra de 20 de mii de tone. În decembrie, judecând după dinamica pieței din ultimii trei ani, exporturile de mere depășesc, de obicei, nivelul din luna noiembrie. Dacă în următoarea lună această tendință va continua, atunci probabil că până la sfârșitul anului 2021, livrările externe de mere se vor ridica la aproximativ 210-215 mii tone (în 2020 - 208 mii tone).

De asemenea, operatorii pieței de fructe din ţară sunt înclinați să conchidă că recolta de mere iniţial prognozată  în 2021 (600 mii tone) ar trebui ajustată la o cifră mai mare - până la 610-620 mii tone. Luând în considerare volumul prognozat de mere exportate din noua recoltă până la sfârșitul acestui an (110-115 mii tone), precum și planurile destul de realiste ale producătorilor de concentrat de a procesa aproximativ 250-300 mii de tone de mere industriale, experții „Moldova Fruct” consideră că la începutul anului viitor vor mai rămâne aproximativ 200-230 de mii de tone de mere.

Prin urmare, în ciuda exportului destul de activ de mere din recolta-2021 din această toamnă, totuşi volumul producţiei rămase  este destul de mare. Acesta din urmă oarecum reprezintă un factor de risc, dat fiind faptul că în primăvara și la începutul verii din acest an, producătorii-comercianți au fost nevoiţi să dea aproximativ 40 de mii de tone de mere din frigidere la prelucrare.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI