Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Preţul angro la prune a scăzut, iar cel cu amănuntul a crescut brusc

Potrivit operatorilor pieței de fructe din ţară, de la începutul ultimei săptămâni din noiembrie, prețul angro pentru ultimele prune din recolta locală 2021 a scăzut la nivelul înregistrat la sfârșitul lunii septembrie - începutul lunii octombrie. Respectiv, chiar și pentru prunele de înaltă calitate din soiul „President”, care au mai rămas în frigiderele întreprinderilor agricole, comercianții intermediari sunt la moment gata să plătească nu mai mult de 8-9 lei/kg (0,46-0,51 USD/kg), timp în care la începutul lunii noiembrie, prețul maxim angro pentru loturile individuale de export ale acestor fructe ajunsese la 14-15 lei/kg (0,80-0,85 USD/kg). Comercianții intermediari explică scăderea bruscă a prețurilor printr-o scădere a interesului pentru prune atât pe piețele europene, cât și pe cele din Rusia - consumatorul mediu a trecut la fructele de sezon: mere și citrice.

În același timp, în lanțurile de supermarketuri, prețurile de vânzare cu amănuntul la prunele „President” și, mai ales, „Angelino” până la sfârșitul lunii noiembrie au crescut semnificativ - până la 20 de lei/kg (1,13 USD/kg) și mai mult. Totodată, prunele moldoveneşti sunt cele care predomină în continuare în piețe. Anul acesta, din cauza precipitațiilor excesive și a vremii răcoroase din prima jumătate a verii, calibrul prunei este în mare parte mic, fapt însă care nu a afectat nivelul prețurilor.

Retailerii menţionează că, din a doua jumătate a lunii noiembrie, prunele moldovenești nu mai sunt la mare căutare și sunt achiziționate de reţelele de supermarketuri pentru menţinerea asortimentului variat de produse în departamentele de fructe și legume. Prin urmare, prețul pentru prunele locale târzii este stabilit la un nivel relativ ridicat - la un nivel apropiat de cel stabilit de supermarkete pentru prunele de iarnă importate.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI