Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Producătorii moldoveni de concentrat de mere nu vor crește prețurile la merele pentru prelucrare în viitorul apropiat

Potrivit reprezentanților Asociației Producătorilor de Conserve de Fructe și Legume „Speranța Con”, în momentul de față există cel puțin trei factori importanţi care limitează semnificativ capacitatea fabricilor de concentrat de a crește prețurile de achiziție la merele pentru prelucrare. Mai mult, aceşti factori sunt atât de natură economică, cât și tehnică.

Anterior, EastFruit a raportat că prețurile la merele pentru prelucrare în Moldova sunt stabile și se ridică la 1,20-1,40 lei/kg (0,07-0,08 USD/kg), însă unele întreprinderi negociază asupra unui nivel de preț mai ridicat. Asociația „Speranța Con” precizează că intervalul de preț menţionat include prețurile la achiziționarea fructelor direct din livezi (inclusiv cu TVA). În unele cazuri, prețul poate fi mai mare - dacă include şi costurile legate de transport pentru întreprinderile agricole care livrează mere către fabrici cu propriile camioane.

Principalul factor care împiedică creșterea volumelor și a prețurilor de achiziție a merelor pentru prelucrare este faptul că mulți producători de concentrate au ales deja volumele de gaz indicate în cererile pentru noile contractele cu Moldovagaz. Drept consecință, la un moment dat, furnizorul de gaze ar putea să își reducă drastic aprovizionarea către fabrici. S-a ajuns la un acord cu Gazprom privind încheierea unui contract pe termen lung pentru furnizarea de gaze a Moldovei, dar oficial starea de urgență în sectorul energetic al Republicii Moldova a rămas până la 20 noiembrie. Cum se vor dezvolta în continuare relațiile dintre fabrici și Moldovagaz și la ce preț va fi furnizat „combustibilul albastru” consumatorilor industriali rămâne a fi o întrebare deschisă. În același timp, este departe de a fi real faptul că producătorii moldoveni de concentrat de mere vor plăti mai puțin pentru resursele energetice decât concurenții europeni (în primul rând Polonia).

Un alt factor important care „pune presiune” asupra prețului de achiziție pentru un măr spre prelucrare în Moldova este oferta sa foarte mare comparativ cu anii precedenţi. Zeci de camioane pline cu mere se găsesc zilnic la porțile fabricilor. În același timp, temperatura din țară a scăzut brusc săptămâna aceasta. Producătorii se grăbesc să finalizeze recoltarea fructelor, calitatea acestora scăzând rapid. Respectiv, această situaţie nu reprezintă cel mai favorabil context pentru negocierile dintre fermieri și procesatori cu privire la majorările de preț.

În fine, în istoria recentă a industriei de conserve din Moldova, există exemple nereuşite ale faptului că o creștere a prețurilor de achiziție la merele pentru prelucrare la sfârșitul toamnei duce la acumularea datoriilor procesatorilor față de furnizori și producători agricoli. Au fost cazuri când fabricile individuale și-au plătit datoriile abia la începutul următorului sezon de procesare.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI