Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Prețurile la mere pentru prelucrare în Ucraina, Moldova și Federația Rusă - există oare perspective de creștere?

Potrivit analiștilor EastFruit, în acest moment, în ciuda recoltelor record de mere în țările din regiune și a încheierii campaniei de recoltare a soiurilor târzii, prețurile la merele pentru prelucrare nu sunt în scădere. Mai mult ca atât, în Polonia există chiar o tendință ca prețurile lor să crească cu 0,30-0,35 zloți/kg (7-9 cenți SUA/kg).

Care sunt motivele stabilităţii prețurilor și vor creşte ele  oare în viitor?

În ciuda faptului că de mulți ani la rând cererea de concentrat de mere în lume a scăzut, în prezent situația legată de cererea și oferta acestuia s-a stabilizat. Prin urmare, o dată cu creşterea sau reducerea bruscă a producţiei, respectiv prețurile reacționează şi mai brusc.

Având în vedere inflația ridicată din întreaga lume, precum și valorile record atinse de Indicele FAO al prețurilor la alimente, prețurile la concentratul de mere au început și ele să crească. Creșterea prețurilor a fost sporită și mai mult de creșterea semnificativă a costului de transportare - la urma urmei, Statele Unite ale Americii este cea mai mare piață de desfacere a concentratului de mere din lume, iar China este cel mai mare exportator. Prin urmare,  piețele de comercializare și producătorii se află la distanțe considerabile.

Cu toate acestea, cel mai important factor a fost o scădere considerabilă, chiar mai mult decât se aştepta a recoltei de mere din SUA în anul curent. Potrivit estimărilor preliminare ale asociațiilor locale, recolta de mere din SUA s-ar putea dovedi a fi cea mai scăzută din ultimii 9 ani, ceea ce, desigur, a afectat deja piața concentratului de mere, materiile prime fiind mai puține, iar cererea SUA pentru importurile de materie primă a crescut brusc.

Producătorii de concentrat de mere din Polonia au fost primii care au reacționat la această situaţie prin creșterea prețurilor de achiziție la merele pentru prelucrare. Apropo, Polonia este al doilea cel mai mare exportator de concentrat de mere din lume, după China, deși Turcia o ajunge din urmă destul de repede.

Totuşi cum rămâne cu prețurile pentru merele destinate prelucrării în Ucraina și Rusia? În momentul de față, conform informațiilor analiștilor proiectului Fruit-Inform.com, prețurile la merele pentru procesare rămân stabile. Mai mult ca atât, este evident deja că producătorii de concentrat de mere sunt dispuşi să plătească mai mult pentru loturile mari. „Întreprinderile mari comercializează mere pentru procesare în loturi mari la 2,5-3,0 UAH/kg (10-11 cenți SUA) tot cu TVA — un preț foarte bun, în condițiile în care un măr proaspăt la moment nu este cu mult mai scump pe piață. Procesatorii reușesc să achiziţioneze loturi mici de mere pentru prelucrare chiar și la 1,8 UAH/kg (6-7 cenți SUA). Mai mult ca atât, procesatorii ucraineni nu se confruntă cu o lipsă de oferte în prezent”, susţine Evghenii Kuzin, directorul pe proiecte internaționale la APK-Inform.

În Rusia, conform APK-Inform, prețurile la merele pentru prelucrare sunt, de asemenea, stabile și variază de la 7 la 10 ruble/kg. Cu toate acestea, Rusia mai e și un importator de concentrat de mere, prin urmare merele sunt întotdeauna mai scumpe aici.

În Moldova, în prezent, prețurile la merele pentru prelucrare sunt şi ele stabile și se ridică la 1,20-1,40 lei/kg (0,07-0,08 USD/kg), însă unele întreprinderi totuşi negociază asupra unui nivel de preț mai ridicat.

În consecință, putem afirma că în acest moment pe piața regională există deja primele condiții pentru creșterea prețurilor la merele pentru prelucrare. Cu toate acestea, aprovizionarea cu mere este suficientă și este dificilă depozitarea unui măr pentru prelucrare pe o perioadă lungă de timp. Prin urmare, este de așteptat o creștere a prețurilor, însă, abia după ce fluxul de oferte pentru merele spre prelucrare care nu corespund cerinţelor pentru păstrare va scădea și vor apărea oferte pentru merele respinse la sortare.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI