Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Moldova ar putea finaliza pe deplin exportul de struguri de masă recolta 2021 până la jumătatea lunii decembrie

Potrivit experților din cadrul asociațiilor viticultorilor din Moldova, în momentul de față în frigiderele întreprinderilor agricole și ale companiilor comerciale se află în jur de 5-7 mii de tone de struguri de masă. Exporturile din această lună sunt foarte intense. Chiar şi în condiţiile reducerii volumului și a ritmului livrărilor în decembrie, există o mare probabilitate ca până la jumătatea lunii viitoare exportul ultimilor strugurii din recolta curentă să fie finalizat în totalitate.

Potrivit serviciului vamal, în octombrie 2021 Moldova a exportat circa 15 mii de tone de struguri de masă, adică de două ori mai mult decât în ​​aceeași lună a anului trecut. Volumul exportului de struguri locali în perioada septembrie-octombrie a fost de aproape 22 mii tone.

Reprezentanții asociațiilor viticole sunt de părere că, în acest an, fermierii au răspuns solicitărilor experților de a schimba perioada celor mai active vânzări de struguri mai aproape de momentul recoltării, fără a aștepta o viitoare posibilă creștere a prețurilor la struguri în timpul iernii. Mai mult, parametrii de calitate (în principal conținutul de zahăr) ai majorității strugurilor de masă din recolta-2021 nu au fost propice pentru păstrarea acestora pe termen lung.

Drept urmare, cea mai mare parte a strugurilor de masă de toamnă, inclusiv soiul Moldova, au fost vândute la un preț mediu de 12 lei/kg (0,69 USD/kg). Până la jumătatea lunii noiembrie, nivelul mediu al prețurilor la strugurii din Moldova a urcat până la 13 lei/kg (0,74 USD/kg), LUCRU ce a stimulat activ vânzările.



Chiar dacă prețul strugurilor se va stabiliza la nivelul actual sau va începe să scadă, decizia corectă ar fi continuarea comercializării acestora, pentru că pe termen scurt costurile de depozitare, sortare și ambalare a strugurilor vor crește.

Sursa: EastFruit


DINAMICA PREȚURI