Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Prețurile la cartofi s-ar putea dubla către sfârșitul anului

Pentru a treia săptămână consecutiv, nivelul mediu al prețurilor angro la cartofi nu a suferit nicio modificare – rămânând aproximativ 4 lei/kg (0,23 USD/kg). Totuși, judecând după monitorizarea EastFruit, prețurile au început să scadă săptămâna aceasta - cartofii se achiziționează la vrac la un preţ nu mai mic de 3,5 lei/kg ($/0,20kg).

Potrivit cultivatorilor de cartofi, pe măsura reducerii stocurilor de produse de calitate scăzută pe piața internă, care de fapt  ajungeau la bazele angro de produse și în comerţul cu amănuntul direct din câmp, au  început realizarea cartofilor de calitate superioară din depozitele de legume. Prin urmare, creșterea prețului la cartofii locali, indifferent de calitate este posibilă în viitorul apropiat atât pentru cei de calitate scăzută, cât și de înaltă calitate. Între timp, deja la începutul celei de-a doua decade a lunii noiembrie 2021, cartofii sunt mai scumpi pe piața locală decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut (0,18 dolari/kg).



Reprezentanții Asociației producătorilor de cartofi din Moldova consideră că, până la sfârșitul anului, prețul angro la cartofi ar putea crește până la 6-7 lei/kg (0,34-0,39 USD/kg), adică la nivelul înregistrat în perioada decembrie 2019.  Singura întrebare este cât de repede vor reduce producătorii locali de cartofi stocurile și cât de multe produse importate vor intra pe piața internă.

Momentan, importurile de cartofi nu sunt încă mari, deși în Ucraina, prețul mediu angro pentru cartofi este mai mic - aproximativ 0,17 USD / kg. Dacă prețul cartofilor autohtoni va crește în viitorul apropiat, cel puțin unele supermarketuri locale vor intensifica probabil achizițiile acestor produse din țara vecină.

Sursa: EastFruit


DINAMICA PREȚURI