Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Mere vs struguri: competiția pentru frigidere este în creștere

Deţinătorii de depozite frigorifice performante care dau în chirie spații pentru depozitarea fructelor prevăd o creștere bruscă a prețului pentru acest serviciu în viitorul apropiat. Concomitent cu aceasta şi competiția între producătorii de mere și struguri pentru camerele libere în frigidere se va intensifica.

Potrivit conducătorilor întreprinderilor agricole și comerciale, de mulți ani în țară tariful pentru serviciul de depozitare a fructelor în frigidere nu s-a modificat - în medie, fiind de aproximativ 1-1,5 lei/kg (0,06-0,09 USD/kg). Tariful, de regulă, nu include inflația, deși în ultimii 5-7 ani a fost periodic luată în calcul. Respectiv, în majoritatea cazurilor, taxa acestui serviciu era fixă, indiferent de termenul de păstrare a produsului. O astfel de politică tarifară a fost posibilă din mai multe motive, printre care se numără şi costurile fixe și relativ scăzute la energia electrică.

Între timp,  situația se mai schimbă. În urma creșterii prețurilor la gaze și alte surse de energie, tarifele la energie electrică evident vor crește. Ținând cont de acest lucru, se poate presupune că proprietarii frigiderelor vor încerca să dea în chirie spațiul liber din frigidere pentru păstrarea unor produse relativ mai scumpe pentru o perioadă scurtă de timp. În prezent, aici ne putem referi la strugurii de masă de înaltă calitate, destinaţi pentru export.



Potrivit monitorizării EastFruit, pe piața locală în luna octombrie, prețul mediu angro a principalului soi de struguri pentru export „Moldova” variază între 10-11 lei/kg (0,57-0,63 USD/kg). Spre comparație: prețul mediu angro pentru cele mai scumpe mere moldovenești - clone Gala - luna aceasta nu a depăşit 6 lei/kg (0,34 USD/kg). Deși putem menționa că unii comercianți agricoli au exportat independent această producţie la un preț de aproximativ 8 lei/kg (0,46 USD/kg).

Între timp, conform prognozelor experților, anul acesta, din recolta estimată de struguri (100 mii tone), aproximativ 35-40 mii tone de produse vor fi puse la păstrare în frigidere, iar din recolta de mere de 600 mii tone - aproximativ 240- 280 mii tone. De menţionat este faptul că numărul frigiderelor proprii în întreprinderile viticole este mult mai mic decât în ​​ întreprinderile horticole.

Sursa: EastFruit


DINAMICA PREȚURI