Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Volumul și prețurile merelor de calitate pentru export sunt în creștere

Potrivit datelor serviciului vamal, 22 de mii de tone de mere au fost deja exportate din Moldova în septembrie 2021. Această cantitate este de câteva ori mai mare decât cea din ​​luna precedentă și din septembrie 2020 (9,5 mii tone). În plus, conform statisticilor acesta este cel mai înalt indicator al exporturilor din luna septembrie din ultimii patru ani.

Agricultorii susţin că creșterea volumelor de mere exportate în septembrie are loc pe fondul unei stagnări aproape complete în luna august, când marea majoritate a merelor a fost pusă la păstrare în frigidere sau comercializată pentru procesare. În septembrie, cererea de mere moldovenești pe principala piață de desfacere (Rusia) s-a accentuat în a doua jumătate a lunii. Evident, ea a fost cauzată de o diferență mare a prețurilor angro de pe piețele din Moldova și Federația Rusă, de exemplu, pentru merele „Gala”.

Pe fondul cererii crescânde din partea exportatorilor începând cu cea de-a doua săptămână a lunii octombrie, prețurile angro la mere pe piața locală au început să crească treptat. În primul rând a crescut prețul la produsele de înaltă calitate: mere Gala (de la frigider) și mere mari, bine colorate Idared, din livezi. Din această cauză, la sfârșitul săptămânii trecute, nivelul mediu al prețurilor de achiziție a crescut cu aproximativ 0,5 lei/kg, în special, pentru Gala - până la 6 lei/kg (0,34 USD/kg). În același timp, unii producători susțin că există cazuri în care comercianții achiziționează cele mai bune mere pentru „exportul lor rapid” la un preţ de 7-8 lei/kg (0,40-0,45 USD/kg). Acest preţ este unul foarte apropiat de cel mediu pentru merele Idared, Gala și Golden Delicious din ultima decadă a lunii octombrie 2020 (deși prețurile de vânzare pentru cea mai mare parte de mere pe piața internă sunt încă semnificativ mai mici faţă de toamna trecută ).

Operatorii pieței de fructe consideră că situația actuală este departe de a se stabiliza în curând. Sub influența a numeroși factori externi și interni, nivelul prețurilor la mere ar putea crește sau scădea începând de săptămâna viitoare. Creșterile recente ușoare ale prețurilor şi totodată vremea bună din zilele trecute au favorizat semnificativ creşterea ritmului recoltării merelor în livezi.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI