Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Toate avantajele congelării cu șoc termic a fructelor și pomuşoarelor

Pentru fermierii ucraineni, congelarea cu şoc termic a fructelor şi pomuşoarelor reprezintă cheiţa de aur a marilor uşi spre export. Ce soluții tehnologice vor fi cele mai utile și cele mai profitabile în viitor? Serghei Vîstavnoi, șeful departamentului de proiectare al Alternative Technologies PF, a oferit un interviu pentru EastFruit referitor la acest subiect.

- Răcirea sau congelarea cu şoc termic - ce aleg producătorii astăzi?

- E greu să dau un răspuns. Cum să-şi păstreze produsele, este alegerea producătorului, respectiv totul depinde de nevoile întreprinderii și de direcția de activitate. Congelarea cu șoc termic o aleg de obicei pentru depozitare mai îndelungată și transportare. De obicei, ne referim la volume mari de fructe care urmează a fi exportate.

Congelarea prin șoc este aleasă de acei producători care își cultivă produsele în principal pentru piața internă. Imediat cum sunt culese din câmp, produsele sunt răcite brusc și abia apoi ajung pe rafturile magazinelor sau în piețe.

- Care din principalele nuanțe legate de tehnologiile de congelare a fructelor și legumelor ar trebui să fie cunoscute de către producători?

- Dacă ar fi să comparăm congelarea cu şoc termic cu cea obişnuită, atunci un factor important este viteza de scădere a temperaturii produsului și capacitatea de răcire a echipamentului. Diferența în echipament în sine nu este foarte semnificativă. Este nevoie de o cameră, instalaţie frigorifică, răcitor de aer și automatizarea procesului.

Cu toate acestea, dacă vorbim despre un ciclu complet de producție, o singură cameră nu este suficientă - este recomandabil de construit un complex în care să existe neapărat o rampă pentru recepţionarea și expedierea mărfurilor. Totodată, este nevoie de linii de sortare, ambalare, camere pentru răcire, congelare şi depozitare. Este recomandabil de plasat totul cât mai aproape de câmp sau plantaţie, pentru a nu pierde timpul transportând produsele.

- Există pomuşoare sau legume pentru care aceste echipamente de congelare sunt cel mai des achiziţionate?

- La moment construim activ atât congelatoare cu șoc termic, cât și tuneluri de răcire. Există pur şi simplu un boom nebun al cererii în instalarea unor astfel de echipamente.

Interesant este faptul că afinele sunt adesea principalul produs. Cu toate acestea, pentru ca întregul complex să nu rămână inactiv în afara sezonului, aici se păstrează și alte produse. De exemplu, căpșuni. Avem experiență și suntem familiarizați cu astfel de folosire a spaţiului camerelor. Căpșunile de grădină se coc mult mai devreme decât afinele şi sezonul lor începe mai devreme.


Dacă există camere libere pentru depozitarea produselor congelate, atunci iarna acestea sunt date în chirie pentru diverse produse. Unul dintre clienții noștri congelează afine vara și dă în chirie camerele iarna. Este un lucru destul de profitabil. Anul acesta, camerele sale erau ocupate în continuu fiind închiriate pentru a depozita înghețată.

Camerele de depozitare a produselor congelate ale clienților noștri sunt ocupate în primul rând cu afine. Atunci când afinele se termină, și acest lucru se întâmplă de obicei în luna septembrie, în camerele pentru depozitare se pun la păstrare pentru o perioadă de 3-5 luni mere.

Apropo, nu este neapărat ca diferite produse, chiar și aceleași mere, să fie cultivate de una şi aceeași întreprindere. În cele din urmă, merele pot fi cumpărate, depozitate și eventual vândute.

- Continuând subiectul afinelor, în Ucraina numărul plantațiilor acestor pomuşoare crește rapid. Cu toate acestea, cultivatorii preferă afinele congelate, chiar și pentru exportul lor în străinătate. Este recomandabilă această tehnologie?

- Desigur, afinele pot fi transportate congelate, dar costurile vor fi mult mai mari. În plus, un astfel de proces este destul de minuțios - trebuie respectate multe norme importante. În special, pomuşoarele nu trebuie să fie afectate de căldură în timpul transportării.

La moment, volumele produselor care merg la congelare au crescut semnificativ, dar în acest proces, este importantă fiecare oră după ce au fost culese pomuşoarele sau fructele. Cu cât are loc procesul de răcire mai rapid, cu atât produsul va rezista mai bine și mai mult. În plus, va avea un aspect calitativ mai bun.

Nu cu mult timp în urmă, realizam un proiect în care am convenit să construim o cameră mică cu atmosferă controlată, astfel încât afinele, care sunt recoltate în jurul lunii august, să fie depozitate timp de 3 luni și în aşa mod puteau fi vândute la un preț mult mai mare în luna octombrie. O astfel de soluție nu este una ieftină, dar perioada rambursare a investiţiei este destul de bună.

Producătorii nu au uitat de congelarea cu șoc termic. Mai mult ca atât, este pur și simplu imposibil să o scoţi din calcul atunci când vorbim despre depozitarea fructelor în frigidere. Cu toate acestea, tendințele s-au schimbat oarecum recent, iar când vorbim despre produsele exportate, atunci pentru ele se folosesc mai degrabă tuneluri de congelare rapidă decât camere. Datorită acestui fapt, pomuşoarele sunt de o calitate mult mai bună.

- Congelarea cu șoc termic și camerele cu atmosferă controlată populare în prezent – prezintă aceste metode careva diferenţe?

- Acestea sunt metode și procese complet diferite. În camerele cu atmosferă controlată, compoziția necesară a aerului în sine este menținută aici. Oxigenul este îndepărtat din cameră şi se furnizează mai mult CO2 și azot. Prin urmare, toate procesele de viață ale produselor sunt reduse și pot fi depozitate un timp mai îndelungat.

Spre deosebire, camera de congelare cu şoc termic este multifuncțională. Se folosește atât pentru legume și fructe, cât și pentru carne, pește și alte produse, însă nu serveşte drept loc pentru depozitare. Produsele sunt congelate, încărcate și transportate în camera de depozitare pentru produse congelate.

Camerele de păstrare, desigur, sunt mari, iar produsul este depozitat acolo pentru o perioadă lungă de timp. Camerele de congelare cu şoc termic sunt mici, însă mai puternice.

- Este profitabil pentru micii producători să instaleze o cameră pentru congelarea cu şoc termic?

- Cred că ar fi mai profitabil pentru ei să instaleze pur și simplu camere de răcire, produsul fiind colectat, răcit și trimis pe piață.

Congelarea cu șoc este recomandată pentru volume substanțiale - cel puțin până la 10 tone pe zi. În general, capacitatea întregului complex, unde se vor pune pomuşoarele pentru păstrare, este recomandabilă a fi de la 100 de tone.

Este foarte profitabil de instalat astfel de complexe pentru întreprinderile agricole mari care au propriile lor terenuri, complexe de procesare și depozitare. De obicei, aceștia acționează și ca exportatori ai propriilor produse.

Dacă astfel de întreprinderi au suficientă capacitate de echipare, pot chiar să achiziţioneze produse de la producătorii mici învecinaţi, formând un lot mai mare.

Sursa: EastFruit


DINAMICA PREȚURI