Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

În octombrie, procesatorii cresc din nou prețurile pentru prunele moldovenești

De la mijlocul ultimei decade a lunii septembrie, în mai puțin de două săptămâni, prețurile angro la prune au crescut cu 3-4 lei/kg - în medie, până la 9 lei/kg (0,51 USD/kg). De fapt, prețul mediu a revenit la nivelul lunii august, dar rămâne în continuare în urmă față de nivelul din octombrie anul trecut (10-11 lei/kg, 0,58-0,64 USD/kg).

În principiu, creșterea prețurilor angro pentru prunele moldovenești în luna curentă era de aşteptat. Potrivit EastFruit, experții Federaţiei Agricultorilor din Moldova FARM au corelat creșterea prognozată a prețului cu predominanța soiurilor de prune cu maturare târzie („Udlinennaia”, „Prezident” etc.) în exporturile către UE în octombrie la un preț de cel puțin 8 lei/kg (0,45 USD/kg).

Operatorii pieței fructelor din Moldova susțin că creșterea prețurilor angro la prune în prima decadă a lunii octombrie, se explică în principal din două motive. Primul - o reducere destul de rapidă a cantităţii de mărfuri: în multe livezi, prunele au fost deja recoltate şi în cea mai mare parte vândute, iar într-o măsură mai mică - depozitate.

Un alt factor care susține prețurile este cererea continuă şi ridicată din partea procesatorilor. Singura diferență este că în a doua jumătate a lunii septembrie, principalii cumpărători de prune erau fabricile de conserve care produceau pastă de prune. În octombrie, aceștia au fost înlocuiți de producători locali și români de băuturi alcoolice (ţuică). Până acum, pruna târzie a obținut în cele din urmă conținutul de zahăr lipsă, însă calitatea (fermitatea) sa nu se mai potrivește în mare parte cerințelor pieței de fructe proaspete, dar se potrivește unei categoriei specifice de cumpărători. Prin urmare, prețul de cumpărare al prunelor pentru prelucrare de o calitate scăzută a crescut la 2,5-3 lei/kg (0,14-0,17 USD/kg). Pe baza acestui nivel scăzut, producătorii cresc prețurile de furnizare a prunelor mai mult sau mai puțin calitative. 

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI