Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Producătorii moldoveni se pregătesc să exporte struguri de masă

La prima vedere, recolta de struguri din acest an urmează a fi una ridicată. Conform previziunilor experților, doar recolta soiului „Moldova” va ajunge la aproximativ 100 de mii de tone. Cea mai mare parte va merge la export, motiv pentru care este nevoie de a avea nu doar produse calitative, ci şi ambalaj în conformitate cu cerințele importatorului.

Oleg Mereacre din satul Costeşti are una dintre cele mai echipate podgorii din punct de vedere tehnic din țară - deţinând un sistem de irigare, o stație meteo proprie și un sistem de protecție. 

„Anul acesta, din cauza vremii reci, am întârziat cu aproape o lună. După un an problematic ca cel de anul trecut, când ploile au îngreunat recoltarea, am instalat un sistem de protecție. Sperăm că temperaturile pozitive se vor mai menţine încă ceva timp,  astfel încât să se acumuleze un conţinut mai mare de zahăr în bobiţe. Acest lucru va îmbunătăți calitatea strugurilor", spune viticultorul. 

Asociația producătorilor de struguri de masă remarcă faptul că, în ciuda recoltei ridicate preconizate, fermierii riscă să sufere pierderi mari dacă nu recoltează și ambalează corespunzător producţia, scrie Publika.md.

Potrivit președintelui Asociației producătorilor de struguri, Gheorghe Gaber, viticultorii moldoveni exportă producţie atât în Uniunea Europeană, cât și în Federația Rusă. Unele piețe au cerințe foarte stricte, iar strugurii trebuie să fie aşezaţi, ambalaţi și cântăriţi corespunzător.

Deşi exportul este un subiect dureros pentru mulți fermieri, există totuşi şi unele succese realizate. În câteva zile, aproximativ 17 tone de struguri autohtoni vor ajunge în Statele Unite.

„Pentru moment, intenționăm să începem să exportăm cinci containere. Avem condiţii avantajoase, un preț bun (1 USD) , iar cumpărătorul plătește pentru transport. Sperăm că nu vom fi nevoiţi să vindem mai ieftin, ci doar mai scump”, afirmă producătoarea Maria Vidraşco.

Strugurii moldoveneşti se întreabă şi în Emiratele Arabe Unite. „Strugurii noştri se coc în momentul când pe piața din Dubai ei nu se găsesc. Anul acesta, Dubai va găzdui o expoziție amplă „Expo 2020”, la care vor participa reprezentanți din mai multe țări, şi iată avem posibilitatea de a trimite încolo şi strugurii noştri spre degustaţie nu doar localnicilor, ci şi altor străini”, menţionează Asociaţia.

De la începutul anului, producătorii moldoveni au exportat peste 24 de mii de tone de struguri în aproape 20 de țări ale lumii.

Sursa: EastFruit 

DINAMICA PREȚURI