Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Au fost anunțate prețurile prognozate pentru strugurii din soiul Moldova

Proprietarii podgoriilor din sudul Republicii Moldova susțin că au început să primească primele oferte de preţuri de la comercianți pentru strugurii de masă din soiul Moldova , şi anume între 8-12 lei/kg (0,45 USD- 0,68/kg). În același timp, după cum observă viticultorii, prețurile minime și maxime sunt oferite de diferiți cumpărători pentru produse de calitate similară. Din situaţia dată ei concluzionează că, atunci când pentru strugurii din acest soi vor fi puse în discuţie preţurile de facto, şi nu cele “de probă”, nivelul lor va fi unul diferit decât cel actual. În ultimii doi ani, prețurile minime la începutul sezonului de comercializare pentru strugurii din soiul Moldova s-au încadrat în intervalul de 7-10 lei/kg (0,42-0,60 USD/ kg).

Experții asociațiilor viticole locale susțin că în acest moment conținutul de zahăr al strugurilor "Moldova" este de aproximativ 17-18%, fapt ce indică apropierea începutului sezonului de comercializare a strugurilor pentru consumul curent pe piața internă. Cu toate acestea, conținutul de zahăr al pomuşoarelor este încă unul scăzut pentru a putea fi depozitate. În consecință, recoltarea în masă a strugurilor din acest soi va începe nu mai devreme decât peste 10 zile.

Calitatea strugurilor din soiul "Moldova" în ajunul campaniei de recoltare este apreciată de experți ca fiind „în general bună”. Totodată, mulți dintre ei consideră că riscul de crăpare a bobiţelor la începutul recoltării este unul scăzut. În primul rând, nivelul umidităţii întregului sezon agricol actual a fost unul ridicat, prin urmare, precipitațiile în perioada de recoltare nu reprezintă un stres major pentru podgorii. În al doilea rând, răcirea vremii în timpul tranziției de la vară la toamnă nu a fost una bruscă, ci relativ treptată. Diferența dintre temperaturile din timpul zilei și cele nocturne nu este prea mare (cu toate acestea, înghețul pe timp de noapte este prevăzut în viitorul apropiat, dar nu prea puternic).

Un alt factor care poate menține prețurile inițiale pentru strugurii din soiul Moldova la un nivel ridicat sunt ofertele de prețuri destul de generoase din partea vinificatorilor pentru viticultori. Unele crame au informat deja podgoriile că sunt gata să accepte strugurii din soiul Moldova pentru prelucrare la un preț de 5,5 lei/kg (0,31 USD/kg).

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI