În luna curentă, fabricile de
concentrat de mere din ţară folosesc doar aproximativ jumătate din capacitatea
lor. Reprezentanții Asociației producătorilor de conserve de
fructe și legume “Speranța Con” remarcă în acest sens că demararea lentă a campaniei de toamnă
de recoltare și prelucrare a merelor în concentrat este o situație ce se repetă
frecvent. De obicei, acest lucru este rezultatul unei divergențe de opinii cu
privire la politica de prețuri: agricultorii consideră adesea că prețurile de
cumpărare pentru merele destinate prelucrării industriale sunt prea mici, iar producătorii
de concentrat încearcă să demonstreze validitatea prețurilor pentru materiile
prime în contextul conjucturii actuale a prețurilor pentru concentratul de
mere în Uniunea Europeană (adică pe piața principală de vânzare). Nici sezonul curent
nu a făcut excepție.
În această lună, producătorii autohtoni
de concentrat de mere plătesc agricultorilor locali pentru materia primă
1,4-1,6 lei/kg (0,07-0,08 USD/kg). Practic, acestea sunt încă mere din „soiurile
de vară”. Mai mult ca atât, agricultorii susțin că acestea nu sunt stocuri care
nu au putut fi realizate pe „piața proaspătă” a fructelor şi legumelor. La
moment, nu puţine mere din soiurile timpurii și mijlocii încă se află pe
copaci. Până acum, agricultorii au cules mere din „soiurile de toamnă” și le-au
oferit procesatorilor doar din livezile care au avut de suferit de pe urma
grindinei și bolilor.
Operatorii pieței mărului
destinat prelucrării consideră că procesul de recoltare ar accelera dacă
producătorii de concentrate ar crește prețurile la materiile prime. Cu toate
acestea, reprezentanții “Speranța Con” consideră că o astfel de situaţie este
puțin probabilă în următoarele două săptămâni. Există trei motive principale.
Primul este tendința descendentă a prețurilor pentru concentratul de mere și a
materiilor prime pentru acesta în Europa. În special, experții asociației
susțin că în Polonia producătorii de concentrate plătesc unui agricultor
aproximativ 0,005 euro/kg pentru mere, în plus transportarea fiind realizată
din contul agricultorului.
Al doilea motiv este costul în
continuă creștere al resurselor energetice. Costurile de transport ale fermierilor
și procesatorilor locali în luna curentă au crescut deja de mai multe ori.
Începând cu 1 octombrie, prețul gazului în țară cel mai probabil se va majora,
el fiind principala sursă de energie pentru majoritatea fabricilor de
concentrate.
În cele din urmă, al treilea
motiv, potrivit “Speranța Con”, este calitatea scăzută (în ceea ce privește
conținutul de zahăr și conținutul de substanță uscată) a mărului destinat
prelucrării în august-septembrie. Drept urmare, se consumă cu 0,5-1,0 tone mai
multe materii prime pentru producerea unei tone de concentrate, decât norma standard
în această perioadă.
Sursa: EastFruit