Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

O cooperativă din ţară deţine una dintre cele mai mari livezi de nuci ecologice din Europa

În 2019, cooperativa de întreprinzător Nucces (satul Chiperceni, raionul Orhei) a plantat o livadă ecologică de nuc Chandler pe aproximativ 100 de hectare. În acest an va culege prima roadă.

Proiectul dat este interesant din mai multe puncte de vedere. În primul rând, este implementat de o cooperativă clasică creată de șase cofondatori care au intrat în această afacere agricolă având cote de teren aproximativ egale. În cadrul cooperativei, sunt utilizate aceleași tehnologii agricole pe toate parcelele de pământ– având drept scop creșterea produselor de același soi și calitate, se realizează o investiție comună în dezvoltarea infrastructurii de producție. În viitor, au ca şi ţel concentrarea pe marketingul unificat. Mai devreme în industria nuciferă din Moldova, cooperarea în producție și comercializare era mai mult sau mai puțin frecventă doar în cazul migdalelor și alunelor. În cazul nucului, a dominat mai mult individualismul: fie întreprinderile mari cu un ciclu de producție și comercial închis, fie fermele relativ mici, în mare măsură dependente de procesatori și comercianți.

În al doilea rând, încă de la începutul activității sale, cooperativa Nucces a beneficiat de sprijin în consultanță din partea unei organizații profesioniste în domeniu - Federația Agricultorilor din Moldova FARM. Experții acestei structuri i-au ajutat pe cofondatorii cooperativei în găsirea unor terenuri potrivite pentru producția agricolă ecologică, în alegerea tehnologiilor agricole, în pregătirea planurilor de afaceri și în căutarea unei finanțări preferențiale.

În al treilea rând, alegerea soiului de nuc joacă un rol primordial în conceptul proiectului. Pe de o parte, „Chandler” este standardul de calitate și cel mai preferat produs pe piața mondială de nuc, pe de altă parte, acest soi este exigent la tehnologiile agricole. În special, productivitatea sa depinde de regimul de fertilizare și de irigare. În acest sens, trebuie remarcat faptul că, datorită asistenței FARM, cooperativa Nucces a primit sprijin din partea programului IFAD pentru construirea unei conducte principale (din râul Nistru) și a unui rezervor de stocare. În viitorul apropiat, cooperativa va primi finanțare prin proiectul Livada Moldovei pentru dotarea livezii cu un sistem de irigare prin picurare.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI