Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Strugurii: o prezentare generală a prețurilor și tendințelor din Europa de Est și Asia Centrală

Sezonul de recoltare și comercializare pentru majoritatea soiurilor de struguri de masă este în plină desfășurare în Asia Centrală și deja începe şi în Europa de Est. În acelaşi timp, soiurile de struguri timpurii de mult timp se comercializează pe piață, drept exemplu servind Ucraina. Prin urmare, specialiştii de la  EastFruit au decis să analizeze situația din regiune și să evalueze perspectivele dezvoltării acesteia în noul sezon. Analiza se bazează pe propria monitorizare a prețurilor în următoarele ţări: Uzbekistan, Tadjikistan, Georgia, Moldova, Ucraina, Rusia și Polonia.

În primul rând, se observă că prețul mediu pentru strugurii de masă de toate tipurile este în prezent mai mare cu o medie de 10% decât anul trecut. Cu toate acestea, situația este diferită de la o ţară la alta şi de la un soi de struguri la altul.

Prețurile curente comparativ cu cele 2020

Strugurii de masă roșii și roz sunt lideri la ritmul de creștere a prețurilor curente în comparaţie cu cele din  2020. În prezent, aceste soiuri sunt vândute în medie cu 21% mai scump decât în 2020.

În medie, soiurile de struguri negri sunt vândute cu 10% mai scump, timp în care soiul Kişmiş și cele albe de masă au crescut în preț cu o medie de 5-8% pe parcursul anului. În regiunile în care aceste soiuri sunt cultivate în masă, și anume în țările din Asia Centrală, prețul lor a scăzut în medie cu 20-25%.

Evoluția prețurilor în funcție de soiul de struguri

Monitorizarea EastFruit ia în calcul prețurile pentru toate tipurile de struguri Kişmiş, precum și strugurii albi, negri și roșii. De asemenea, monitorizarea cuprinde şi strugurii din soiul „Moldova”, dar aşa cum recoltarea lor nu a început încă, ei nu vor fi luaţi în calcul.

Cei mai ieftini struguri de pe piaţă sunt cei albi. Prețul angro al acestora este mai mic de un dolar - 0,99 USD în medie în regiunea noastră. Este cel mai ieftin dintre toate soiurile din majoritatea țărilor, cu excepția Uzbekistanului, dacă am omite soiurile albe Kişmiş

Cele mai scumpe la moment sunt soiurile roșii și negre de struguri de masă, care sunt comercializaţi cu cel puțin 25-30% mai scump decât cei albi. Mai mult, cererea pentru ei este una destul de bună, potrivit spuselor comercianţilor din piață. În plus, soiurile fără semințe sunt în tendință acum, dar cu ei este mai greu de pătruns în regiunea noastră. Majoritatea soiurilor de pe piață sunt cele cu sâmburi. Din soiurile fără semințe există doar un soi învechit Kişmiş, iar importul lor este unul destul de costisitor.

Tendințele prețurilor în funcție de țară

Situația pe țări în acest an este una diferită din mai multe motive. Tadjikistanul se remarcăcel mai mult în Asia Centrală, care pare a fi separat de cele două piețe principale pentru strugurii de masă: Afganistan și Kârgâzstan. În consecință, strugurii din acest an în Tadjikistan sunt relativ ieftini, sau mai bine zis cei mai ieftini, cu o diferenţă vizibilă față de alte țări, fiind apropo, o bună opţiune pentru importatorii din Federația Rusă. Cu toate acestea, este puțin probabil să apeleze la ei, deoarece producătorii din Tadjikistan sunt foarte pasivi și nu își promovează activ produsele.

În Uzbekistan, situația este, de asemenea, departe de a fi ideală - două tipuri principale de struguri – Kişmiş și alte soiuri albe se vând în medie cu 20-30% mai ieftin decât în 2020. Doar soiurile roșii și negre au crescut în preț, doar că ele nu sunt cultivate la fel de mult ca cele albe. Drept urmare, după cum deja a şi fost raportat de către EastFruit că Food City, cea mai mare piață angro din Moscova, este literalmente invadată de struguri din Uzbekistan, însă cererea pentru aceştia rămâne a fi nu cea mai mare, fapt ce afectează negativ prețurile.

În consecință, prețurile pentru strugurii albi în Rusia, ţară care depinde aproape în totalitate de importuri, sunt acum mai mici decât anul trecut. În acelaşi timp, strugurii fără semințe și soiurile de struguri roșii/roz, dimpotrivă, au crescut în preț cu 20-30%. Este de la sine înțeles că prețurile la struguri în Rusia sunt cele mai mari din regiune, deși Belarus concurează cu Rusia în ceea ce privește soiurile albe.

Apropo, Belarus pare atractiv ca piață de desfacere anul acesta. Prețurile de aici au crescut mult mai semnificativ decât în ​​Federația Rusă. Cu toate acestea, faptul dat este cel mai probabil datorat auto-izolării continue a țării decât creșterii cererii effective, fiind un semnal pozitiv pentru furnizorii de struguri din Asia Centrală și Moldova.

În Moldova, situația strugurilor din acest an este una neobișnuită. Cel mai mare exportator de struguri din Europa de Est în general riscă să nu reuşească recoltarea producţiei, deoarece maturarea soiului principal „Moldova” întârzie cu câteva săptămâni. În același timp, prețurile pentru struguri sunt încă relativ mici și au tendinţa să scadă. Cu toate acestea, în anul curent se comercializează la un preț mai ridicat decât în 2020 .

În Ucraina există o tendință interesantă a prețurilor pentru soiurile de struguri albi. Evident, ei sunt prea mulţi pe piaţă, deoarece prețul literalmente s-a prăbușit comparativ cu aceeași perioadă din 2020. Soiurile negre, dimpotrivă, au crescut în preţ cu aproximativ un sfert.

În Georgia, în mod tradițional, strugurii de masă nu sunt foarte populari. Piețele angro oferă în principal soiuri albe, care sunt vândute cu 25% mai scump decât anul trecut. Se așteaptă ca oferta și sortimentul de struguri oferiți pe piața din Georgia să crească.

În Polonia, prețurile strugurilor sunt cu 20-25% mai mari decât anul trecut. Comercianţii din piață observă un nivel bun al cererii pentru aceste produse. Polonia importă în prezent struguri din Uniunea Europeană, iar prețurile strugurilor sunt mai mici aici decât în ​​Rusia și Belarus. În același timp, pentru Moldova, Polonia rămâne acum o piață de vânzări prioritară, după Rusia și România, aşa cum țara încearcă să-și diversifice piețele de vânzare.

Sursa: EastFruit

 

 

DINAMICA PREȚURI