Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Fermierii ar putea reduce drastic suprafața însămânţată cu cartofi

Furnizorii de semințe de legume susţin că unii dintre clienții lor intenționează să reducă sau cel puțin să înceteze cultivarea cartofilor în anul următor. Motivul este unul destul de evident: prețurile de vânzare angro la cartofii de calitate în prezent au scăzut la 2,7-2,8 lei/kg (0,15-0,16 USD/kg).

După cum a menționat EastFruit mai devreme, la începutul lunii septembrie a acestui an, prețurile la cartofi în ţară au scăzut la cel mai mic nivel din perioada de toamnă din ultimii trei ani. Mai mult ca atât, începând cu mijlocul verii, pe piaţă s-au atestat cele mai mici prețuri la cartofi.

O situație similară a avut loc anul trecut şi cu ceapa. Drept consecinţă, conform estimărilor experților, în țară suprafeţele cultivate cu ceapă pentru recolta curentă au scăzut cu 30-40% - la aproximativ 1,5-2 mii de hectare. Diferența este că, potrivit experților din întreprinderile agricole, mulți legumicultori s-au reorientat de la producția de ceapă la creșterea altor culturi legumicole - roșii, castraveți, ardei etc. În acelaşi timp, cultivatorii de cartofi, afectaţi de cererea scăzută și de prețurile prăbușite la pământ,  în septembrie anul acesta intenționează să abandoneze producția de „a doua pâine” în favoarea primei - cerealele. Prețurile pentru acestea rămân ridicate în anul curent, cel puțin acum chiar și grâul furajer pe piața locală este în medie mai scump decât cartofii. Astfel, o parte din fosta suprafaţă ocupată de legume cel mai probabil va fi semănată cu cereale de toamnă în viitorul apropiat.

Mulți experți sunt de acord că acesta este un scenariu realist, dar departe de a fi cel mai bun scenariu de producție. Unii dintre ei sunt siguri că la sfârșitul toamnei - începutul iernii, preţurile atât pentru ceapă cât și pentru cartofi vor crește brusc, iar în iarna-primăvara anului viitor acest lucru se va întâmpla aproape sigur.

Conform datelor Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, în 2021 o suprafaţă de puțin peste 66 de mii de hectare a fost ocupată de legume, cartofi și pepeni (96% din cifra de anul trecut). Respectiv, cartofii - 22,2 mii hectare (97%), legumele în teren deschis - 37,5 mii hectare (94%), pepenii - 6,2 mii hectare (102%).

Sursa: EastFruit


DINAMICA PREȚURI