Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

O prezentare generală a prețurilor la prune și a situației pe piețele din Ucraina, Moldova, Polonia și Rusia

Potrivit analiștilor EastFruit, majoritatea celor mai mari producători de prune din Europa de Est își vând la moment produsele mai ieftin decât cu un an înainte. Cu toate acestea, lucrul dat nu înseamnă că toţi producătorii sunt nemulțumiţi de prețuri. Mai mult, situația este foarte diferită de la o țară la alta. Dacă în Ucraina sezonul de prune pentru agricultori este cel mai grav din ultimii ani, în alte țări este unul dintre cele mai bune.

Având în vedere condițiile meteorologice dificile din principalele țări producătoare de prune din UE în primăvara anului 2020, precum și prețurile record, actorii de pe piață au sperat că prețurile din 2021 nu vor fi mai mici decât cele din anul trecut. Cu toate acestea, astăzi, numai în Rusia, prețul mediu angro al prunelor corespunde aproximativ cu nivelul de anul trecut, în timp ce în Moldova, Polonia și Ucraina, prețurile pentru prune sunt mai mici decât în ​​2020.

Cel mai semnificativ - de aproape 1,5 ori au scăzut prețurile angro la prunele din Ucraina. Anul trecut, prunele au fost vândute la un preț mult mai mare, întrucât o parte semnificativă a recoltei a fost distrusă din cauza înghețului. Și din moment ce suprafeţele cultivate cu prune din Ucraina tindeau să se extindă, din motiv că prunele au o cerere bună pe piaţa Uniunii Europene, în 2021 recolta de prune a crescut brusc, fapt ce a condiţionat scăderea prețurilor.

La moment, în Ucraina, prețurile la prune sunt la niveluri record, în ciuda unei ușoare creșteri în ultimele două săptămâni. Cu două săptămâni mai devreme, prețurile au scăzut la 0,22 USD/kg, iar acum sunt la aproximativ 0,26 USD/kg. De menţionat este faptul că în ultimii patru ani nu au existat prețuri atât de mici pentru prune.

Pentru agricultorii ucraineni, spre deosebire de cei din Moldova, cultivarea prunelor rămâne a fi o idee de afaceri de nişă. Prin urmare, tehnologiile de cultivare, tehnologiile de prelucrare și stocarea pe termen lung, ca să nu mai vorbim de contactele comerciale și experiența de export, nu sunt la fel de bine dezvoltate în Ucraina precum sunt în Moldova. Acest lucru reprezintă motivul scăderii semnificative a prețurilor comparativ cu anii precedenți pe fondul creșterii producției.

Spre deosebire de Moldova, în Ucraina la moment e posibil de achiziţionat prune la un preţ mult mai scăzut. Cu toate acestea, nu există o creștere semnificativă a cererii din partea importatorilor, deoarece furnizorii ucraineni sunt inactivi în promovarea produselor sale în țările UE.

Situația din Moldova este mult mai favorabilă decât în ​​Ucraina. Aici, atât exportul, cât și procesarea sunt mult mai bine dezvoltate. Prin urmare, prețurile la prune în Moldova pentru prima dată abia săptămâna trecută s-au dovedit a fi mai mici decât anul trecut. Cu toate acestea, timp de două săptămâni la rând, prețurile au scăzut rapid, deși, de obicei, în această perioadă, începeau deja creșterile sezoniere ale prețurilor. Probabil că există trei motive pentru această situaţie. În primul rând, sezonul de recoltare a prunelor în 2021 a întârziat cu câteva săptămâni, de aceea aprovizionarea a atins punctul culminant la mijlocul lunii septembrie și nu la începutul lunii cum era de obicei. În al doilea rând, recolta de prune în Moldova, evident, nu va fi mai mică decât anul trecut, așa cum era de așteptat anterior, ba chiar posibil mult mai mare. În al treilea rând, există probleme ce ţin de calitatea prunelor datorată ploilor, ceea ce duce la vânzarea unei părți semnificative a recoltei pentru procesare. Prețurile oferite de procesatori sunt relativ ridicate, astfel încât agricultorii pentru a reduce din costurile de depozitare, sunt gata să vândă imediat prunele cu defecte.

Trebuie reamintit faptul că Moldova este cel mai mare exportator de prune din Europa de Est, comercializând anual pentru export 45-50 mii tone din aceste fructe. Mai mult ca atât, Moldova este unul dintre cei mai mari cinci exportatori mondiali de prune proaspete și în ultimii ani a dezvoltat activ exporturile către țările UE.

În Polonia, situația prețurilor la prune este similară cu cea din Moldova. În general, prețurile sunt convenabile pentru producători și abia săptămâna trecută au scăzut sub nivelul anului 2020. În același timp, nivelul prețului este de 1,5 ori mai mare decât nivelul prețului pentru prunele din Moldova și exact de 2 ori mai mare decât în ​​Ucraina. Menţionăm că Polonia exportă de 6-8 ori mai puține prune decât Moldova - aproximativ 6 mii tone pe an.

Ucraina exportă în medie aproximativ 300 de tone de prune și doar în 2017, datorită unei situaţii favorabile, a putut exporta mai mult de 8 mii de tone. Cu toate acestea, faptul dat sugerează că Ucraina are un potențial semnificativ nerealizat pentru exportul de prune proaspete, precum și  în creșterea lor pentru o prelucrare ulterioară. În plus, prunele, așa cum arată experiența Moldovei, pot fi stocate cu succes până la sărbătorile de Anul Nou și chiar mai mult, iar din moment ce Ucraina are o piață largă de desfacere internă, păstrarea prunelor pe termen lung cu vânzarea ulterioară în afara sezonului poate aduce profituri bune producătorilor.

Rusia însă dimpotrivă este cel mai mare importator de prune din lume, achiziționând anual până la 80 de mii de tone din aceste fructe, în principal din Moldova, Turcia și Uzbekistan. De asemenea, în ultimii ani, țări precum Georgia, Iran și Azerbaidjan au crescut oferta de prune către Rusia, timp în care Serbia reduce exportul de prune către Federația Rusă.

Prețurile pentru prune în Rusia sunt în mod natural cele mai mari din regiune, aşa cum a fost dintotdeauna pentru cei mari importatori din lume. În acest an prețurile prunelor în Rusia au fost mai mici decât de obicei, însă cu toate acestea, cultivarea prunelor  în Rusia reprezintă o afacere profitabilă, având în vedere nivelul relativ ridicat al prețurilor.

Trebuie remarcat faptul că producția locală de prune este în creștere, ceea ce înseamnă că fiecare nou sezon va contribui la egalizarea prețurilor cu alte țări și la o scădere a profitabilității aprovizionărilor pe piața rusă pentru Moldova, cel puțin în timpul sezonului de recoltare activă și comercializarea prunelor în regiunile Federației Ruse.

Sursa: EastFruit


DINAMICA PREȚURI