Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Soluţiile tehnice corecte pentru depozitarea cartofilor vor asigura cu pierderi minime siguranța produselor

Cooperarea profesioniștilor din diferite domenii este aproape întotdeauna o modalitate de a dobândi experiență nouă și de a crea soluții noi, mai bune. Dacă vorbim despre munca comună a producătorilor de fructe și legume și a furnizorilor de echipamente pentru depozitarea lor, atunci vor beneficia ambii jucători de pe piață. Producătorul extinde perioada de vânzare a produselor, iar compania tehnică câștigă experiență în lucrul cu soiuri noi și în condiții noi. Acest exemplu de simbioză s-a dezvoltat între companiile „Agrico Ucraina” și „VAN DIJK Technics”, care cooperează la moment la depozitarea cartofilor. Directorii companiilor Nikolai Gordiychuk și Andrey Marushchak și-au împărtășit experiențele cu cititorii SEEDS.

Perioada de depozitare

„Majoritatea soiurilor târzii de la “Agrico” au o perioadă lungă de repaus sau o bună calitate a păstrării. Acest lucru înseamnă că soiuri precum „Picasso”, „Rudolph” și altele au o perioadă de repaus mai lungă decât cartofii timpurii. La o temperatură de +4 - +6 grade, soiurile târzii pot fi păstrate până în mai, chiar și până în iunie, dar acest lucru este cu siguranță posibil având o ventilație adecvată - în spațiile de depozitare echipate cu astfel de sisteme. În zonele de depozitare în care nu există ventilație activă, nici o varietate de cartofi nu va fi bine depozitată, iar pierderile vor fi semnificative ”, a remarcat Nikolai Gordiychuk.

De ce este necesară ventilația?

„În timpul depozitării, cartofii„ respiră ”, adică eliberează dioxid de carbon. Este necesară ventilația pentru a putea ulterior realiza cartofii din depozit. Dacă nu există ventilație, se formează pete negre în interiorul cartofii – ei „se sufocă”, acest lucru afectând aspectul lor. De regulă, astfel de produse nu mai sunt consumate. Soluțiile tehnice corecte pentru ventilație asigură depozitarea de înaltă calitate a produselor cu pierderi minime. Dacă nu există ventilație de înaltă calitate, acest lucru duce la o creștere a pierderilor - de la pierderea de umiditate la dezvoltarea diferitelor boli . ”, menţionează directorul “Agrico Ucraina”.

Ce alți factori afectează stocarea de calitate?

„În primul rând, cartofii ar trebui stocaţi fiind uscați într-un depozit bine echipat. Dacă produsul este umed după recoltare, acesta trebuie mai întâi uscat. Majoritatea spaţiilor moderne de depozitare sunt asigurate şi cu un regim de "uscare" sau o perioadă de tratament. În această perioadă, cartoful este uscat, iar daunele mecanice, rănile care erau la suprafață, încep să se vindecă. Dacă acest pas este omis, rănile rămân deschise. Prin ele, bolile intră uşor în pulpa cartofilor. Drept urmare, produsul va fi stocat prost şi cantitatea de produse neconforme va crește ”, afirmă domnul Gordiychuk.

Expertul recomandă depozitarea cartofilor în cutii sau recipiente. În acest caz, chiar dacă în depozit apare vreo problemă de stocare, devine posibilă imediata ei localizare. În timpul examinărilor periodice, astfel de probleme sunt identificate. Recipientele cu cartofi deteriorați sunt îndepărtați și sortați. Apoi se ia o decizie - să se vândă imediat acest lot de cartofi sau să fie uscaţi și depozitaţi din nou.

Fiecare produs trebuie abordat diferit

Conform lui Andriy Marushchak, condițiile (temperatura și umiditatea) pentru depozitarea produselor în spațiile special destinate lor sunt reglate automat de echipamente, în funcție de parametrii care sunt setați separat pentru fiecare cultură. Totuşi, procesele de pregătire a producţiei pentru depozitare sunt diferite, deoarece ar trebui să existe o abordare diferită a fiecărui produs recoltat pe domenii diferite, în condiții diferite.  Aceasta este reprezintă o tehnologie de stocare. Iată ce face ca “VAN DIJK Technics” să fie diferită de multe alte companii care vând pur și simplu echipamente. Ei au o abordare diferită: explică totul clientului și, de regulă, îl însoțeşte pe parcursul întregii prime perioade de depozitare. În prezent, acest serviciu este gratuit. Ei îşi propun ca producătorii de fructe și legume să învețe cum să le păstreze corect și să nu stabilească doar parametrii echipamentelor și apoi să părăsească instalația.

„Experiența de lucru extinsă ne permite să ne bazăm pe specificul regional. Consultăm clienți nu doar în Ucraina, ci și în Kazahstan, Azerbaidjan şi alte ţări. Condițiile regionale afectează modul de depozitare corespunzător a produsului. De asemenea, contează enorm pe ce tip de sol a fost cultivată o anumită cultură. Se iau în considerare temperatura colecției și a solului, temperatura setării etc. ”, spune directorul comercial al VAN DIJK Technics.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI