Cooperarea profesioniștilor din
diferite domenii este aproape întotdeauna o modalitate de a dobândi experiență
nouă și de a crea soluții noi, mai bune. Dacă vorbim despre munca comună a
producătorilor de fructe și legume și a furnizorilor de echipamente pentru
depozitarea lor, atunci vor beneficia ambii jucători de pe piață. Producătorul
extinde perioada de vânzare a produselor, iar compania tehnică câștigă
experiență în lucrul cu soiuri noi și în condiții noi. Acest exemplu de
simbioză s-a dezvoltat între companiile „Agrico Ucraina” și „VAN DIJK Technics”,
care cooperează la moment la depozitarea cartofilor. Directorii companiilor
Nikolai Gordiychuk și Andrey Marushchak și-au împărtășit experiențele cu
cititorii SEEDS.
Perioada de depozitare
„Majoritatea soiurilor târzii de
la “Agrico” au o perioadă lungă de repaus sau o bună calitate a păstrării.
Acest lucru înseamnă că soiuri precum „Picasso”, „Rudolph” și altele au o
perioadă de repaus mai lungă decât cartofii timpurii. La o temperatură de +4 -
+6 grade, soiurile târzii pot fi păstrate până în mai, chiar și până în iunie,
dar acest lucru este cu siguranță posibil având o ventilație adecvată - în
spațiile de depozitare echipate cu astfel de sisteme. În zonele de depozitare
în care nu există ventilație activă, nici o varietate de cartofi nu va fi bine
depozitată, iar pierderile vor fi semnificative ”, a remarcat Nikolai
Gordiychuk.
De ce este necesară ventilația?
„În timpul depozitării, cartofii„
respiră ”, adică eliberează dioxid de carbon. Este necesară ventilația pentru a
putea ulterior realiza cartofii din depozit. Dacă nu există ventilație, se
formează pete negre în interiorul cartofii – ei „se sufocă”, acest lucru afectând
aspectul lor. De regulă, astfel de produse nu mai sunt consumate. Soluțiile
tehnice corecte pentru ventilație asigură depozitarea de înaltă calitate a produselor
cu pierderi minime. Dacă nu există ventilație de înaltă calitate, acest lucru
duce la o creștere a pierderilor - de la pierderea de umiditate la dezvoltarea
diferitelor boli . ”, menţionează directorul “Agrico Ucraina”.
Ce alți factori afectează stocarea de calitate?
„În primul rând, cartofii ar
trebui stocaţi fiind uscați într-un depozit bine echipat. Dacă produsul este
umed după recoltare, acesta trebuie mai întâi uscat. Majoritatea spaţiilor
moderne de depozitare sunt asigurate şi cu un regim de "uscare" sau o
perioadă de tratament. În această perioadă, cartoful este uscat, iar daunele
mecanice, rănile care erau la suprafață, încep să se vindecă. Dacă acest pas
este omis, rănile rămân deschise. Prin ele, bolile intră uşor în pulpa
cartofilor. Drept urmare, produsul va fi stocat prost şi cantitatea de produse
neconforme va crește ”, afirmă domnul Gordiychuk.
Expertul recomandă depozitarea
cartofilor în cutii sau recipiente. În acest caz, chiar dacă în depozit apare vreo
problemă de stocare, devine posibilă imediata ei localizare. În timpul
examinărilor periodice, astfel de probleme sunt identificate. Recipientele cu
cartofi deteriorați sunt îndepărtați și sortați. Apoi se ia o decizie - să se vândă
imediat acest lot de cartofi sau să fie uscaţi și depozitaţi din nou.
Fiecare produs trebuie abordat diferit
Conform lui Andriy Marushchak, condițiile
(temperatura și umiditatea) pentru depozitarea produselor în spațiile special
destinate lor sunt reglate automat de echipamente, în funcție de parametrii
care sunt setați separat pentru fiecare cultură. Totuşi, procesele de pregătire
a producţiei pentru depozitare sunt diferite, deoarece ar trebui să existe o
abordare diferită a fiecărui produs recoltat pe domenii diferite, în condiții
diferite. Aceasta este reprezintă o
tehnologie de stocare. Iată ce face ca “VAN DIJK Technics” să fie diferită de
multe alte companii care vând pur și simplu echipamente. Ei au o abordare
diferită: explică totul clientului și, de regulă, îl însoțeşte pe parcursul
întregii prime perioade de depozitare. În prezent, acest serviciu este gratuit.
Ei îşi propun ca producătorii de fructe și legume să învețe cum să le păstreze
corect și să nu stabilească doar parametrii echipamentelor și apoi să
părăsească instalația.
„Experiența de lucru extinsă ne
permite să ne bazăm pe specificul regional. Consultăm clienți nu doar în
Ucraina, ci și în Kazahstan, Azerbaidjan şi alte ţări. Condițiile regionale
afectează modul de depozitare corespunzător a produsului. De asemenea, contează
enorm pe ce tip de sol a fost cultivată o anumită cultură. Se iau în
considerare temperatura colecției și a solului, temperatura setării etc. ”,
spune directorul comercial al VAN DIJK Technics.
Sursa: EastFruit