Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Experţii prognozează un sezon bun pentru producătorii de nuci de calitate

Peste 95% din nucile produse în Republica Moldova sunt destinate exportului, iată de ce este foarte important ca producătorii autohtoni să se informeze și să cunoască ce se întâmplă pe piețele externe pentru a putea lua decizii corecte pentru dezvoltarea sectorului nucifer. 

În ultimii 10 ani, se înregistrează o creștere a producției globale de nuci, aceasta practic s-a dublat și, în mod paradoxal, tot acest spor de producție și-a găsit consumatorii săi.

Stocurile care rămân în fiecare an sunt destul de mici și sunt încorporate în producțiile din anii următori sau sunt utilizate la producerea altor produse alimentare.

Totodată, principala piață de export pentru producătorii de nuci din Republica Moldova este cea din UE. În perioada 2020-2021, UE a importat 340 de mii de tone de nuci. Consumul de nuci în UE crește, dar producția de nuci este stabilă, iar în unele zone de producție este chiar în scădere.

Astfel, aceste date lasă o mare oportunitate și o „fereastră deschisă” pentru producția moldovenească cu care exportatorii europeni au o experiență de peste 15 ani. Aceste statistici au fost prezentate și discutate în cadrul Conferinței Naționale a Nucicultorilor.

Oleg Tîrsînă, președintele UAPCN a menționat că, conform unei analize internaționale, Republica Moldova a avut în anul trecut o producție de circa 34 de mii de tone de nuci în coajă.

Chiar dacă am avut o producție mult mai mică din cauza înghețurilor târzii de primăvară, care au afectat mult cultura nucului, totuși exportul nu a scăzut prea puternic și aceasta din cauza că s-a făcut reexport, în special din Ucraina. Într-un raport internațional, care prezintă statistica exporturilor globale medii pentru perioada 2014-2015, Moldova se afla pe locul 4 în topul țărilor exportatoare. În ultimii ani, însă, am pierdut o poziție și am coborât pe locul 5, pentru că China a început să exporte mai mult, anterior având anumite restricții. Cu toate acestea, trebuie să întreprindem măsuri pentru a ne menține poziția pe piață și, de ce nu, să urcăm și pe poziții mai înalte”.

Structura consumului de culturi nucifere

Nucile reprezintă 20% din consumul mondial de nucifere, alunele 11% și migdalele, care sunt cele mai consumate, reprezintă 30%.

Cu părere de rău, în Republica Moldova nu vedem o tendință prea mare de a dezvolta cultura migdalului, dar în cele 20% din consumul de nuci sau alune ne putem încadra cu succes, a mai adăugat Oleg Tîrsînă.

SUA, care este principalul exportator, așteaptă în sezonul curent o producție de nuci în scădere cu 8% în comparație cu anul precedent. Evident, că aceasta înseamnă o prezență mai mică a stocurilor de nuci în lume, ceea ce va duce la creșterea prețurilor. SUA, de fapt, determină felul în care se desfășoară lucrurile în sectorul global de nuci”.

Prognoze pentru prețul nucilor în 2020

Prognozele sunt foarte optimiste, pentru că pe de o parte ne apropiem de noua recoltă cu stocuri foarte mici din anul precedent, iar pe de altă parte condițiile meteorologice duc la degradarea calității miezului.

Cred că, prognoza cu privire la scăderea producției va fi mai semnificativă. Chile, care este al doilea cel mai mare exportator, așteaptă o recoltă cu 10% mai mică, Observăm o dinamică care va acutiza deficitul pe piața europeană. Conjunctura se anunță una foarte pozitivă, în cel mult o lună deja va fi mult mai clar. Totodată, o mare problemă a sezonului curent o reprezintă și identificarea containerelor pentru exportul mărfurilor”, a spus președintele UAPCN.

Situația pe piața nucilor din Republica Moldova

60 – 65% din producția de nuci din Moldova provine din fâșiile de aliniament, care nu prezintă o mare valoare comercială, pot fi exportate doar ca și miez și vândute la prețuri cu 30% mai mici decât nuca calitativă.

„Acesta este scenariul de la care trebuie să ne detașăm. Începând cu anul 2015 și până în anul trecut, lucrurile s-au schimbat puțin, ponderea producției de nuci colectate din fâșiile de aliniament, gospodăriile casnice a început să se reducă pe fondul intrării pe rod a primelor plantații înființate începând cu mijlocul anilor 2000. Au început a intra pe rod plantațiile înființate atât cu soiuri locale, dar de valoare, cât și cele cu soiuri străine, care au un cu totul alt set de calități la nivel de productivitate și calitate a miezului. Speranța cea mare este ca, în această structură, cea mai mare pondere să fie a soiurilor de calitate, care ne vor permite să ne afirmăm din nou pe piața externă cu o producție de calitate ireproșabilă”.

La final, Oleg Tîrsînă a enumerat și o serie de probleme cu care se confruntă sectorul de nucifere și a îndemnat producătorii să identifice soluții urgente pentru redresarea situației, dar și dezvoltarea rapidă a nuciculturii. 

„Există câteva probleme pe care le putem anticipa. Vorbim, în primul rând, despre constrângerile care există în sectorul producător și ține de întreținerea plantațiilor. Trebuie să constatăm că, din păcate, o bună parte dintre livezile pe care le vizităm sunt departe de a fi un model eficient de creștere a culturii nucului. Clima tot mai aridă ne face să ne gândim la identificarea soluțiilor pentru a aduce sisteme de irigare în livezile de nuci. În livezile cu irigare, producția crește de aproximativ 2 ori. O altă amenințare care ține de contextul global este slăbirea potențialului procesatorilor, care sunt de fapt poarta noastră de ieșire pe piața globală. Taxa de 6% TVA aplicată la export afectează foarte mult competitivitatea. O altă problemă este calitatea miezului”.

Sursa: Agrobiznes

DINAMICA PREȚURI