Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Procesatorii moldoveni nu sunt mulțumiți de calitatea prunelor din soiurile de toamnă

Conducătorii întreprinderilor de prelucrare din Moldova menționează că, din cauza cantității mari de precipitații din primăvară și sfârșitul verii, prunele din soiurile de toamnă furnizate pentru prelucrare conțin puțină substanță uscată - aproximativ 11-12%. Acesta este un nivel scăzut chiar și pentru prunele din soiurile de vară. Potrivit acestora, în mod ideal, fructele ar fi trebuit să mai stea pe copaci încă o săptămână sau două. Mai mult, prognoza meteo pe termen scurt este una favorabilă - temperatura din timpul zilei va depăși în mod stabil 20 de grade (deși noaptea va fi încă neobișnuit de rece pentru septembrie – în unele zile doar 5-8 grade Celsius). Cu toate acestea, agricultorii totuşi speră că prunele vor avea un conținut de zahăr și substanță uscată până la nivelul normal de 14% sau mai mult. În consecință, prețul de achiziție va fi, de asemenea, ajustat.

Anterior, EastFruit a raportat că la sfârșitul lunii august, producătorii de fructe uscate și pastă de prune au anunțat prețul de achiziție pentru materiile prime de înaltă calitate pentru aceste produse de 4 lei/kg (0,23 USD/kg). De fapt, cumpărătorii nu acordă un astfel de preț pentru prunele destinate prelucrării din soiurile de toamnă (Vengherca, Stanley), nivelul maxim fiind de 3,5-3,6 lei/kg (0,19-0,20 USD/kg). Cu toate acestea, potrivit procesatorilor, există o cerere atât pentru fructele uscate, cât și pentru pasta de prune în țările UE. În consecință, o creștere a prețurilor de cumpărare este una reală, cu condiţia că produsele finite se încadrează în standardele de calitate cerute de cumpărător.

Liderii celor mai mari întreprinderi de prelucrare susțin că au reușit să încheie contracte bune cu unii cumpărători externi pentru furnizarea de produse pe tot parcursul anului de comercializare. Luând în considerare acest lucru, prețurile pentru prunele din soiurile de vară - Cabardinscaia devreme, Ciaciascaia devreme și Ciacascaia naibolee - au fost istoric cele mai mari (0,16-0,19 USD/kg), aproape dublu față de nivelul anilor anteriori. În același timp, chiar și acum, înainte de creșterea așteptată, prețurile de cumpărare pentru prunele din soiurile dulci de toamnă sunt, de asemenea, apropiate de maximul istoric. Pentru a îndeplini contractele, procesatorii sunt gata să plătească mai mult, dar şi calitatea trebuie să fie adecvată”.

În caz contrar, conținutul scăzut de zahăr și nivelul de substanță uscată cresc disproporționat consumul de materii prime, ceea ce crește costul produselor finite. În același timp, caracteristicile sale organoleptice nu satisfac pe deplin cumpărătorii, ceea ce duce la apariția unui risc de reclamații sau la o scădere a prețurilor contractuale pentru produsul final.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI