Conducătorii întreprinderilor de
prelucrare din Moldova menționează că, din cauza cantității mari de
precipitații din primăvară și sfârșitul verii, prunele din soiurile de toamnă
furnizate pentru prelucrare conțin puțină substanță uscată - aproximativ
11-12%. Acesta este un nivel scăzut chiar și pentru prunele din soiurile de
vară. Potrivit acestora, în mod ideal, fructele ar fi trebuit să mai stea pe copaci
încă o săptămână sau două. Mai mult, prognoza meteo pe termen scurt este una favorabilă
- temperatura din timpul zilei va depăși în mod stabil 20 de grade (deși
noaptea va fi încă neobișnuit de rece pentru septembrie – în unele zile doar
5-8 grade Celsius). Cu toate acestea, agricultorii totuşi speră că prunele vor avea un conținut de
zahăr și substanță uscată până la nivelul normal de 14% sau mai mult. În
consecință, prețul de achiziție va fi, de asemenea, ajustat.
Anterior, EastFruit a raportat că
la sfârșitul lunii august, producătorii de fructe uscate și pastă de prune au
anunțat prețul de achiziție pentru materiile prime de înaltă calitate pentru
aceste produse de 4 lei/kg (0,23 USD/kg). De fapt, cumpărătorii nu acordă un
astfel de preț pentru prunele destinate prelucrării din soiurile de toamnă
(Vengherca, Stanley), nivelul maxim fiind de 3,5-3,6 lei/kg (0,19-0,20 USD/kg).
Cu toate acestea, potrivit procesatorilor, există o cerere atât pentru fructele
uscate, cât și pentru pasta de prune în țările UE. În consecință, o creștere a
prețurilor de cumpărare este una reală, cu condiţia că produsele finite se
încadrează în standardele de calitate cerute de cumpărător.
Liderii celor mai mari
întreprinderi de prelucrare susțin că au reușit să încheie contracte bune cu unii
cumpărători externi pentru furnizarea de produse pe tot parcursul anului de
comercializare. Luând în considerare acest lucru, prețurile pentru prunele din
soiurile de vară - Cabardinscaia devreme, Ciaciascaia devreme și Ciacascaia naibolee
- au fost istoric cele mai mari (0,16-0,19 USD/kg), aproape dublu față de
nivelul anilor anteriori. În același timp, chiar și acum, înainte de creșterea
așteptată, prețurile de cumpărare pentru prunele din soiurile dulci de toamnă sunt,
de asemenea, apropiate de maximul istoric. Pentru a îndeplini contractele, procesatorii
sunt gata să plătească mai mult, dar şi calitatea trebuie să fie adecvată”.
În caz contrar, conținutul scăzut
de zahăr și nivelul de substanță uscată cresc disproporționat consumul de
materii prime, ceea ce crește costul produselor finite. În același timp,
caracteristicile sale organoleptice nu satisfac pe deplin cumpărătorii, ceea ce
duce la apariția unui risc de reclamații sau la o scădere a prețurilor
contractuale pentru produsul final.
Sursa: EastFruit