Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Agricultorii așteaptă o recoltă record de floarea-soarelui: Prognoze

După recolta înaltă la grâu din acest an, agricultorii se aşteaptă la o roadă record şi de floarea-soarelui. Potrivit specialiştilor, recolta medie va fi de cel puţin 22 de chintale pe hectar, ceea ce va permite fermierilor să bată recordul din anul 2017.

În acelaşi timp, recoltarea în anul curent întârzie cu aproximativ două săptămâni. Pe de altă parte, experţii susţin că, în pofida recoltei înalte, preţurile la uleiul de floarea-soarelui nu vor scădea ci, dimpotrivă, ar putea creşte, transmite trm.md.

Chiar dacă la începutul primăverii s-au confruntat cu mari probleme la semănat, din cauza umidităţii ridicate în sol, roada de floarea-soarelui se arată a fi una foarte bună, spun producătorii agricoli.

Acum, aşteaptă să scadă umiditatea pentru a recolta roada la timp. Mai mult, agricultorii speră că recolta înaltă le va compensa pierderile mari suportate anul trecut din cauza secetei cumplite.

O să întârzie puţin recoltarea în comparaţie cu anul trecut, undeva cu o săptămână, cu zece zile pentru că temperaturile deja au scăzut, cu toate că ele ar trebui să fie mai înalte. Totuşi, ne aşteptăm la o producţie destul de bună. Dacă anul trecut roada a fost în medie 500 de kg şi o tonă şi jumătate, depinde de tehnologie, anul acesta aşteptăm o roadă de două tone şi jumătate, trei tone la floarea-soarelui. Bobul l-am controlat, este destul de plin”, spune Pantelimon Borozan, specialist IF „Porumbeni”.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Agriculturii Vasile Şarban, recolta medie din acest an la floarea-soarelui va fi de cel puţin 22 de chintale la hectar, ceea ce va permite fermierilor să bată recordul din anul 2017, când aceasta a fost de 21 de chintale.

Aşteptăm o recoltă de peste 856.000-857.000 de tone. Ca şi productivitate va fi în jur de 2,2 tone, dar aş vrea să vă spun că deja în unele gospodării a început recoltarea florii-soarelui şi acolo au o productivitate de 2,9 tone la ha. Ne dăm bine seama că aceasta ţine de tehnologii, de soi şi nu va fi pe toată republica. Securitatea alimentară mai mult ca precis va fi asigurată din producţia autohtonă. Ceea ce ţine de preţuri, noi nu suntem o ţară care am putea să le dictăm”, spune secretarul de stat Vasile Şarban. 

Experţii susţin că, în pofida unei recolte estimative înalte, preţurile la uleiul de floarea-soarelui nu vor scădea, ci, dimpotrivă, ar putea creşte la nivel local.

În ponderea lanţului valoric al creşterii producţiei de floarea-soarelui o mare pondere o are preţul la materialul semincer, produsele de uz fitosanitar, fertilizanţii şi, nu în ultimul rând, combustibilul. Dacă în ţările UE toate acestea pe care le-am numit sunt subvenţionate de stat, la noi agricultorii nu primesc nici o compensaţie, nici la motorină, la combustibil plata sau reîntoarcerea accizelor plătite pentru consumul combustibilului”, spune expertul în agricultură Pintilie Pârvan.

În 2020, un litru de ulei de floarea-soarelui a costat în medie 30 de lei. În 2021, în ţara noastră, floarea-soarelui se întinde pe o suprafaţă de aproape 389.000 de hectare, fiind şi după suprafaţă un record din ultimii 30 de ani.

Sursa: AGROEXPERT

DINAMICA PREȚURI