Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Pentru a-și proteja livezile tot mai mulţi fermieri instalează plase antigrindină

În timp ce mulți fermieri moldoveni s-au plâns de furtunile de grindină care le-au distrus culturile, alții au decis să-și salveze parcelele de vremea rea și au investit în sisteme de protecție cumpărând plase antigrindină. Deşi nu sunt ieftine, costurile sunt justificate, relatează Publika.md.

Adrian Cavcaliuc deține o livadă de cireși în satul Vadul-Raşcov, regiunea Şoldăneşti. În anul 2019, a instalat o plasă antigrindină pe o suprafaţă de 12 hectare:

„Suntem din ce în ce mai amenințați de grindină. Am decis să instalăm o plasă antigrindină pentru a ne proteja culturile. Dacă se întâmplă ca grindina să cadă într-un an, pierdem nu atât recolta anului curent, cât recoltele din anii următori ".

Sistemul de protecție, conform producătorului, a costat 90 de mii de euro. Acum, recolta sa de cireșe va fi asigurată în următorii 15 ani. Fermierul a solicitat finanțare la Agenția pentru Modernizarea și Dezvoltarea Agriculturii.

„Agenţia susţine în felul următor, 25% din costuri revin asupra fermierului, iar 75% sunt acordate în împrumuturi de către agenție. Timp de trei ani, împrumutul trebuie rambursat în rate egale, fără dobândă. După ce vom returna integral suma către agenție, vom putea contacta AIPA, unde ni se va rambursa jumătate din investiție ”, spune agricultorul.

Pentru a proteja 12 hectare de livadă s-au folosit 120 mii de metri de plasă antigrindină. Pentru a primi subvenții, fermierii pot depune cereri la Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD:

„Întreprinderile pot primi asistență în valoare de 70% din investiție. Suma maximă este de cinci mii de dolari ”, spune Lidia Gofman, specialist șef al programelor IFAD.

Potrivit Ministerului Agriculturii, anul acesta 29.000 de hectare de teren agricol au fost afectate de furtuni de grindină.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI