Specialiștii organizațiilor
viticole din ţară consideră
că anul acesta noua recoltă de
struguri de masă din principalul soi de export „Moldova” va apărea pe piaţă cu cel puțin trei săptămâni mai târziu decât în ultimii
doi sau trei ani. Aceștia observă
că în majoritatea regiunilor din ţară în care se cultivă acest soi de struguri,
jumătate din ciorchini sunt încă verzi, conținutul de zahăr fiind departe de
minimul necesar de 17%. Această situație se datorează precipitațiilor din
perioada iulie-august.
În acest sens, merită reamintit faptul că, așa cum a
raportat platforma EastFruit, în iulie, unii
experți viticoli au prognozat că, în
ciuda condițiilor meteorologice specifice – o primăvară răcoroasă, ploioasă și un
început al verii la fel de umed- strugurii din soiul "Moldova"ar putea atinge suma
temperaturii ncesare pentru maturare în a doua jumătate a verii. Prin urmare, nu este exclus faptul că primele loturi din roada nouă ar putea apărea pe piaţă deja în prima parte a lunii septembrie, deşi în acest
moment, mulți cultivatori de struguri sunt de părere că în septembrie numai
soiul „Moldova” se va coace corespunzător condiţiilor necesare.
În sezoanele anterioare, aproape de jumătatea lunii
octombrie, numai strugurii "Moldova" s-au maturat la nivelul optim în plantațiile irigate. Anul
acesta însă, datorită precipitațiilor din a doua jumătate a verii, așa cum spun
cultivatorii, „în țară toate podgoriile par a fi irigate”.
Pe lângă maturarea întârziată, abundența
umidității, potrivit experților, mai poate fi şi un beneficiu. În anii anteriori,
precipitațiile din timpul recoltării strugurilor (după perioade prelungite de
uscare) au făcut ca boabele să se crape și să se strice. Anul acesta, datorită
faptului că fructele au acumulat multă umiditate, „riscul de crăpături este
redus chiar și în cazul unei toamne ploioase”.
Sursa: EastFruit