Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Legumicultorii nu speră la o creștere a prețurilor la principalele culturi legumicole

Până la sfârșitul lunii august 2021, pe piața de fructe și legume din ţară, prețurile medii angro pentru ceapa galbenă din recolta curentă s-au stabilizat la 4 lei/kg (0,22 USD/kg), cartofi - 3,5 lei/kg (0,20 USD/kg). Nivelul prețurilor angro la ceapă nu s-a schimbat de aproape o lună,iar la cartofi - de mai bine de o lună și jumătate. În același timp, la sfârșitul lunii august a acestui an, prețurile pentru cartofi în dolari sunt cu 1-2 cenți mai mici, pentru ceapă - cu 2-3 cenți mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Operatorii de pe piață consideră că oferta și cererea sunt în prezent în echilibru, iar premisele pentru creșterea prețurilor nu vor apărea până la sfârșitul lunii septembrie.

În acest sens, aceștia observă că, în prezent, în ţară prețurile angro la cartofi și ceapă sunt cu 1-2 cenți mai mici decât în Ucraina, Belarus și Rusia. În România, aceste legume sunt și mai scumpe.  Cu toate acestea, după cum consideră cultivatorii de legume, diferenţa dintre nivelul preţurilor nu este suficient de mare pentru a se gândi serios la exportul lor sau a se îngrijora de importul masiv în luna curentă.

Între timp, începând de luna viitoare, volumul aprovizionărilor cu cartofi și ceapă cultivate local pe piața internă, în orice caz, va crește. Totodată, dat fiind faptul că situația pandemică se agravează, nu există nicio garanție că cererea de produse alimentare de bază de la instituțiile educaționale și de la alte instituții sociale va crește în luna septembrie (ceea ce a fost un factor semnificativ în susținerea pieței în precedenţii ani „pre-pandemici”). În consecință, mulți fermieri și comercianți angro sunt de acord că unele condiții prealabile clare pentru creșterea prețurilor angro la legume, în primul rând la cartofi și ceapă, vor apărea pe piața moldovenească nu mai devreme de începutul lunii octombrie.

Potrivit Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, în 2021 puțin peste 66 de mii de hectare constituie suprafaţa cultivată cu legume, cartofi și culturile din familia Cucurbitaceae în țară (96% din cifra de anul trecut). Inclusiv, cartofii ocupă 22,2 mii hectare (97%), legumele în teren deschis - 37,5 mii hectare (94%), culturile din familia Cucurbitaceae - 6,2 mii hectare (102%). Totodată, cea mai mare reducere a suprafeței ocupate cu legume, potrivit experților din asociațiile producătorilor agricoli, anul acesta au constituit-o suprafeţele cultivate cu ceapă și morcov.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI