Până la sfârșitul lunii august
2021, pe piața de fructe și legume din ţară, prețurile medii angro pentru ceapa
galbenă din recolta curentă s-au stabilizat la 4 lei/kg (0,22 USD/kg), cartofi
- 3,5 lei/kg (0,20 USD/kg). Nivelul prețurilor angro la ceapă nu s-a schimbat
de aproape o lună,iar la cartofi - de mai bine de o lună și jumătate. În
același timp, la sfârșitul lunii august a acestui an, prețurile pentru cartofi
în dolari sunt cu 1-2 cenți mai mici, pentru ceapă - cu 2-3 cenți mai mari
decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Operatorii de pe piață consideră că
oferta și cererea sunt în prezent în echilibru, iar premisele pentru creșterea
prețurilor nu vor apărea până la sfârșitul lunii septembrie.
În acest sens, aceștia observă
că, în prezent, în ţară prețurile angro la cartofi și ceapă sunt cu 1-2 cenți
mai mici decât în Ucraina, Belarus și Rusia. În România, aceste legume sunt și
mai scumpe. Cu toate acestea, după cum consideră
cultivatorii de legume, diferenţa dintre nivelul preţurilor nu este suficient de
mare pentru a se gândi serios la exportul lor sau a se îngrijora de importul
masiv în luna curentă.
Între timp, începând de luna
viitoare, volumul aprovizionărilor cu cartofi și ceapă cultivate local pe piața
internă, în orice caz, va crește. Totodată, dat fiind faptul că situația
pandemică se agravează, nu există nicio garanție că cererea de produse
alimentare de bază de la instituțiile educaționale și de la alte instituții
sociale va crește în luna septembrie (ceea ce a fost un factor semnificativ în
susținerea pieței în precedenţii ani „pre-pandemici”). În consecință, mulți
fermieri și comercianți angro sunt de acord că unele condiții prealabile clare
pentru creșterea prețurilor angro la legume, în primul rând la cartofi și
ceapă, vor apărea pe piața moldovenească nu mai devreme de începutul lunii
octombrie.
Potrivit Biroului Național de
Statistică al Republicii Moldova, în 2021 puțin peste 66 de mii de hectare
constituie suprafaţa cultivată cu legume, cartofi și culturile din familia
Cucurbitaceae în țară (96% din cifra de anul trecut). Inclusiv, cartofii ocupă
22,2 mii hectare (97%), legumele în teren deschis - 37,5 mii hectare (94%),
culturile din familia Cucurbitaceae - 6,2 mii hectare (102%). Totodată, cea mai
mare reducere a suprafeței ocupate cu legume, potrivit experților din
asociațiile producătorilor agricoli, anul acesta au constituit-o suprafeţele
cultivate cu ceapă și morcov.
Sursa: EastFruit