Producția în sectorul nucifer
autohton s-a majorat cu 55% în ultimii cinci ani, fapt ce poziționează
Republica Moldova în rândul principalelor state producătoare din lume.În
ultimii cinci ani, contribuția agriculturii și industriei alimentare la
formarea PIB a constituit peste 20%, asigurând circa 45% din volumul total al
exporturilor și angajând peste 30% din forța de muncă.
Într-un comunicat de presă al
Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului se menționează că,
în timp ce ponderea agriculturii cu valoare adăugată și ocuparea forței de
muncă a scăzut de-a lungul anilor în Republica Moldova, sectorul nucifer a
continuat să fie un motor al creșterii economice și un mijloc de reducere a sărăciei.
Potrivit datelor Biroului
Național de Statistică, în total sunt 34.700 ha de culturi nucifere, dintre
care 20,90 sunt livezile pe rod. Comparativ cu anul 2018, se atestă o creștere
a suprafeței cultivate cu nucifere cu circa 4.000 ha.
Din suprafața pe rod a culturilor
nucifere, producția globală de nuci, pentru anul 2020, a constituit 14.700
tone, fiind în descreștere cu circa 5.000 tone față de anul 2019, din cauza
consecințelor calamităților naturale și a secetei severe înregistrate.
Din cantitatea totală recoltată
de culturi nucifere pentru anul 2020, circa 12.700 tone au fost exportate,
valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 71,7 milioane dolari SUA.
Circa 79% dintre cantități au
ajuns în țările UE: Franța, Germania, Olanda, România, Austria etc. În perioada
ianuarie-august 2021, s-a exportat circa 4.000 tone produse nucifere.
Conform prognozelor
specialiștilor, în anul curent se va înregistra o recoltă globală de peste
25.000 tone de culturi nucifere, producție obținută din livezi, precum și
achiziționarea nucilor de la cetățeni, din fâșiile de aliniament.
Sursa: AGROEXPERT