Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

​Preţul la merele timpurii a început să crească

De la sfârșitul săptămânii trecute, nivelul mediu al prețurilor angro la merele de vară de pe piața locală a crescut cu aproximativ 1 leu/kg - până la 5 lei/kg (0,28 USD/kg). Cu o săptămână mai devreme, prețurile acestor produse au scăzut aproximativ la fel - 1 leu/kg. Comercianții organizațiilor producătorilor agricoli consideră că, înainte de începerea recoltării în masă a merelor din soiurile de toamnă (probabil până la jumătatea lunii septembrie), prețurile angro pentru aceste fructe, cel mai probabil, nu vor scădea. La sfârșitul lunii august a anului trecut, prețurile angro pentru merele de vară din Moldova erau mai mari - aproximativ 6 lei/kg (0,36 USD/kg).

Operatorii pieței de fructe și legume din ţară asociază condițiile prealabile pentru stabilizare și, eventual, chiar o ușoară creștere a prețurilor la mere pe termen scurt, cu factori exclusiv interni. În primul rând, cu o creștere tangibilă a cererii de fructe și legume în timpul vacanțelor de vară ale muncitorilor migranți. În plus, trebuie remarcat faptul că, la sfârșitul verii, merele devin în mod tradițional cele mai ieftine și cele mai disponibile fructe.

După cum a raportat anterior platforma EastFruit, se așteaptă ca în acest an să existe o recoltă de mere destul de mare. Recent, reprezentanții Asociației „Moldova Fruct” au anunțat o prognoză optimistă - recolta de mere din 2021 ar putea depăși 600 de mii de tone. În acest sens, conducerea organizației a îndemnat produătorii să înceapă exportul acestor fructe chiar de la începutul campaniei de recoltare. Dacă producătorii-comercianți vor respecta aceste recomandări, acest lucru va deveni un stimulent esenţial pentru creșterea prețurilor interne de cumpărare a merelor.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI