De la mijlocul lunii august a
început sezonul căpșunilor remontante în ţară. Pe piața locală se găsesc în
principal pomuşoare din soiul Albion, cultivate pe plantații deschise și în
sere (o parte mai mică). Cererea și oferta sunt încă mici, dar stabile,
respectiv este posibil ca ele să existe până la sfârșitul sezonului de pomuşoare
- sfârșitul lunii septembrie. Prețul din august pentru căpșuni este de până la
50 lei/kg (2,85 USD) angro şi 65-70 lei/kg (3,71-4 USD/kg) la comercializarea
cu amănuntul, fiind cu 5-10 lei/kg mai mare decât preţul mediu din luna mai de
pe piaţă. Acest lucru ridică întrebarea dacă producția și comercializarea de
căpșuni remontante pot deveni oare o afacere specializată și independentă
pentru producătorii de pomuşoare din Moldova?
Asociația Producătorilor de
Pomușoare “Pomuşoarele Moldovei” consideră că există o serie de condiții
prealabile pentru acest lucru. Primul este nivelul tradițional ridicat al
prețurilor pentru căpșunile remontante. De obicei, comparativ cu perioada de
primăvară, prețul maxim de toamnă pentru ele este puțin mai mic, deoarece nu
mai există acel efect de produs nou – cererea consumatorului mediu fiind deja
satisfăcută vara. Cu toate acestea, acest factor este compensat de stabilitatea
cererii și a prețurilor pentru căpșunile remontante de nișă. Ambele sunt puțin
dependente de fluctuațiile (în special, o scădere) a puterii de cumpărare a
populației. Evident, aceasta devine un produs accesibil doar pentru cei care
își pot permite.
Al doilea factor este o schimbare
a termenilor standard al sezonului de pomuşoare. În ultimii ani, căpșunile
importate (grecești, turcești) apar în supermarketurile din Moldova în perioada
ianuarie-februarie. Mai mult, în acest an ele au apărut în cele mai mari
lanțuri nu doar mai devreme, ci și mai ieftin. Căpșunile accesibile iarna și
primăvara devin destul de familiare pe piaţa locală, în timp ce căpșunile din
septembrie și, mai mult, în octombrie-noiembrie rămân a fi ceva neobişnuit
pentru consumaotorul mediu. În acest context, merită menționat încă o dată faptul
că în ţară căpșunile remontante sunt în principal locale. Respectiv, aproape nu
există import - adică concurență - (în timp ce iarna și primăvara,
aprovizionarea din importuri domină piața). În concluzie, merită de menționat,
de asemenea, că la sfârșitul verii și începutul toamnei, pomuşoarele scumpe de
pe piața moldovenească au un public țintă foarte specific - migranții muncitori
și rudele care vizitează diaspora.
Al treilea factor care
favorizează cultivarea căpșunilor remontante sunt condițiile meteorologice
destul de favorabile. În ultimii ani în Moldova, înghețurile târzii de
primăvară au avut loc în mod regulat, mult mai des decât înghețurile de la începutul
toamnei. Din acest punct de vedere, producerea căpșunilor timpurii, chiar și în
seră, este mai riscantă decât cultivarea pomuşoarelor târzii din soiurilor
remontante.
În același timp, conducerea Asociaţiei
“Pomușoarele Moldovei” consideră că o specializare îngustă în cultivarea
căpșunilor remontante este o afacere riscantă. Poate deveni o afacere
independentă numai dacă aceste pomuşoare ajung în cele din urmă pe rafturile
din lanțurile de supermarketuri, iar fermierii și comercianții cu amănuntul
reușesc să stabilească parteneriate pe termen lung bazate pe contracte
sezoniere.
Sursa: EastFruit