Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

În urma pierderilor din acest an, grupul de producători de pomuşoare din satul Cunicea au reuşit să exporte căpşuni în România

În această vară, cultivatorii de căpşuni din satul Cunicea (raionul Florești) au suferit pierderi ca urmare a căderii grindinii. După cum a raportat portalul EastFruit, ploile torențiale cu grindină au afectat 80% din plantații, în total sute de hectare. Ca rezultat, conform estimărilor preliminare, comparativ cu anotimpurile anterioare, recolta de căpșuni în 2021 a scăzut cu aproximativ 30% (în cei mai buni ani, grupul de producători de căpșuni din Cunicea  au recoltat și  exportat până la 1.000 de tone de căpşune).

Mai rău ca atât, o parte semnificativă a recoltei din anul curent de căpşuni nu este de cea mai bună calitate. Luând în considerare acest lucru, potrivit producătorilor din acest sat, calea de ieșire a fost de a exporta sute de tone de astfel de căpșuni către România - un comerciant angro care cumpără prune din Cunicea deja de câțiva ani. Luând în considerare distanța scurtă până la București, livrările de căpșuni, relativ vorbind - „de categoria a doua de calitate”, nu au fost supuse riscului de a fi aruncate. În același timp, prețul mediu angro nu a fost unul ridicat - aproximativ 15 lei/kg (0,83 USD/kg), dar, în opinia producătorilor, acesta nu este unul rău pentru căpșuni.

Căpșunile de cea mai bună calitate din satul Cunicea au fost exportate în Rusia. La începutul sezonului, prețul angro al căpșunilor pentru această ţară de export se încadra în intervalul 27-30 lei/kg (1,50-1,66 USD/kg), în acest moment, adică în „ultima treime” al sezonului ffind de 23-24 lei/kg (1,27-1,33 USD/kg). Agricultorii locali însă, spre deosebire de sezonul trecut, nu au oferit căpșuni pe piața internă. În opinia lor, prețurile cererii din partea comercianților angro care furnizează căpşuni supermarketurilor din ţară erau prea mici.

În sezonul următor, fermierii din satul Cunicea nu intenționează să reducă suprafața de căpșuni şi speră să intre pe piața românească cu produse de înaltă calitate.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI