Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Și-au construit o fermă ca în Europa

Vă amintiți cum arată familiile din filmele europene despre fermieri? Oameni îmbrăcați colorați, degajați, care primesc plăcere de la comunicarea cu pământul, plante, animale și poartă pe chip un zâmbet care parcă sfidează nerușinat volumul de lucru pe care-l fac zilnic? Păi iată, am găsit și în Republica Moldova, în satul Văleni așa o familie – mama, tata, cei trei copii, nora și cel mai proaspăt membru al familiei - nepoțelul.

De la mic la mare sunt implicați în procesul de dezvoltare a fermei recent create. Mama Liliana și Adrian, fiul mai mare sunt responsabili de idei, iar tata Gheorghe este cel care implementează și realizează propunerile. Fiica Diana vine cu sfaturi inovative, lucru firesc, de altfel, doar e studentă la medicină, la Galați și e la curent cu toate noutățile. Iar fiul cel mic, Denis, mai în glumă, mai în serios, uneori își cere timp personal - ca orice adolescent, are nevoie de mai mult spațiu.

Ana, soția lui Adrian s-a specializat în gastronomie, ea verifică sau inventează rețete din lactate: iaurt, cașcaval, chefir, plăcintă cu brânză și multe alte bunătăți dulci sau sărate.

Familia Balmuș și-a început afacerea modest, au cumpărat patru vaci și câteva capre. Nu le place să facă lucrurile cu jumătățile de măsură, așa că și-au propus să ridice un grajd dotat pentru animalele lor. Au aflat despre concursul organizat de GAL-ul „Lunca Prutului de Jos”, au depus cerere de participare, au câștigat și au primit finanțarea pentru realizarea obiectivului.

Am ajuns la poarta familiei, pe la 12, exact la amiază, când soarele deja dogorea, dar pe străzile satului se vedeau urmele lăsate de inundațiile din ajun. A fost dificil să înțelegem cine este șeful și cine gestionează afacerea. Liliana ne-a salutat cu blândețe, dar l-a încurajat pe Adrian să ne conducă la grajd. În timp ce ne deschidea ușa de lemn a fermei, fiul a început să ne povestească într-o română perfectă despre ideea fermei: „Părinții aveau câțiva bani adunați și au decis să cumpere patru vaci. Apoi, au aflat de posibilitatea finanțărilor europene și își doreau să facă un grajd pentru animale. Așa a pornit ideea. Dar totul a evoluat rapid și acum vedeți ce este aici.”

       

E tare deosebit grajdul vostru, de unde v-ați inspirat?

Inițial ne-am uitat la fermele moderne cum funcționează. Bine, în fermele moderne, teritoriul este mai mare. Hrana se dă mecanizat, dar la noi nu se va da mecanizat. În general spațiile, modul cum îi aranjat, este preluat din fermele mari, europene. Acum sperăm că o să ne extindem și că vom ajunge la așa nivel. (Intervine mama) La început noi nu aveam acest grajd, puneam mâncarea în iesle și o dădeau pe jos, o călcau în picioare. Atunci ne-am gândit cum să facem ca să fie și pentru ele bine. Și hrana să nu o murdărească. Să fie curat, să aibă și căldură. Vedeți că am pus jos aici lemn să nu stea pe ciment. Ne-am străduit să facem în așa fel, încât să fie condiții atât pentru noi, cât și pentru ele.

Cât timp a durat construcția grajdului?

Așa să zic, vreo două luni cred, dar încă nu am finalizat pentru că a fost perioada asta de ploi și nu am putut să ne facem treaba până la capăt.

Cât a costat construcția acestei încăperi?

Un calcul fix nu aveam, dar în materialele de construcții s-au investit mai mult de 60 de mii de lei. Am avut de câștigat că noi toți ne-am implicat în procesul de construcție și n-am achitat pentru muncă.

Când a venit vorba de bani s-a conectat la discuție și Liliana, care cu toată modestia ei, a trebuit să-și recunoască meritele „Copiii vor să plece, nu se ocupă ei de afacere. Fata este studentă la medicină și nu are timp, așa doar ne ajută când poate. Mai mult este afacerea soțului și a mea, dar oricum, suntem implicați toți. Băiatul s-a căsătorit și planifică să plece la București, are de finalizat studiile acolo”

De unde ați luat banii pentru deschiderea afacerii?

Banii au fost acumulați, în mare parte de soț, el a fost plecat în străinătate, a muncit o perioadă și în Belgia și puțin în Cehia.

Și cât timp a fost plecat?

Nu mult, deoarece noi suntem familiști convinși, el câteva luni era acolo și câteva luni era acasă.