Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Strugurii autohtoni cultivaţi în seră se comercializează preponderent pe piața internă datorită prețurilor ridicate

Strugurii locali din sere, în principal soiul „Codreanca”, au început a fi fost furnizați pe piaţa locală de la mijlocul lunii iulie. Volumele de aprovizionare sunt relativ mici: conform estimărilor comercianților asociațiilor de viticultori, volumul ajunge la nu mai mult de 2-3 tone pe zi. Cea mai mare parte a fluxului de produse este format de producătorii-proprietari ai podgoriilor din regiunea Ialoveni. Cererea efectivă este, de asemenea, mică. Prin urmare, putem spune că piața internă se află în echilibru, iar prețurile angro pentru strugurii de seră din ţară în luna iulie au fost menținute la un nivel relativ ridicat - 50-55 lei/kg (2,77-3,05 USD/kg), care este cu aproximativ 5 -10 lei/kg mai mare decât nivelul anului trecut în aceeași perioadă a sezonului. Relativ vorbind, bunurile excedentare, care ar putea exercita presiuni asupra unui nivel ridicat al prețurilor, au fost exportate în iulie la un preț ușor mai mic în Ucraina.

La moment există, de asemenea, şi struguri importați pe piața internă, în special în unele reţele de supermarketuri. Potrivit managerilor piețelor, aceştia sunt cumpăraţi în funcție de soi și țara de origine la un preț de 40-45 lei/kg (2,22-2,50 USD/kg), pe rafturile magazinelor rareori fiind mai ieftini de 60 lei/kg (3,33 USD/kg). În același timp, în ciuda ambalajelor premium - caserole și pachete flow-pack - calitatea „din magazin” a  strugurilor este adesea inferioară calității „din piaţă”.

După cum presupun cultivatorii de struguri în sere, aceștia vor fi activ în vânzare pentru încă două săptămâni. În același timp, în mare parte oferta în această perioadă va fi formată din strugurii soiului „Cardinal”. Totodată, pe piaţă cantitatea oferită de struguri va fi mai mare, prin urmare, volumul exporturilor către Ucraina este posibil să crească, iar producătorii nu exclud faptul că o cantitate mică de produse vor fi exportate şi în Polonia.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI