Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

​Recolta curentă de prune va fi cu 20-30% mai mică decât anul trecut, însă de o calitate ridicată

Reprezentanții întreprinderilor horticole din aproape toate regiunile Moldovei observă  anul acesta efectul pronunţat al periodicității biologice în multe livezi de pruni. În livezile care anul trecut  au dat o recoltă relativ mare, anul acesta vor rodi mai puţin (și invers). Mai mult ca atât, multe plantații de prun sunt afectate de efectele stresului sever ca urmare a secetei din ultimii doi ani.

Merită reamintit faptul că, conform estimărilor experților, din 22,7 mii de hectare de livezi de pruni din țară, recolta obținută a fost de doar aproximativ 65 de mii de tone de prune. În 2019, recolta a constituit 109 mii tone de prune, în 2018 - 133 mii tone.

Potrivit observațiilor expertului Federației Agricultorilor din Moldova FARM Andrei Zbancă, într-o oarecare măsură scăderea potențială a producției în livezile de pruni va fi compensată de calitatea destul de ridicată a fructelor, datorită precipitațiilor din prima jumătate a verii. Fundalul fitosanitar în plantațiile de prun, de asemenea, nu provoacă încă probleme serioase.

Până la sfârșitul acestei săptămâni, întreprinderile agricole din zonele sudice și centrale ale țării vor începe să recolteze soiuri timpurii de prune („Чачакская ранняя” etc.). Primele prune locale vor merge mai întâi pentru satisfacerea cererii pieței interne. Potrivit agricultorilor, un preț angro convenabil pentru ei la începutul sezonului ar fi în intervalul de 12-20 lei/kg (0,66-1,11 USD/kg) incluse fiind containerele și TVA-ul, ca urmare, fiind de aproximativ 1,5 ori mai mare decât prețul de pornire al sezonului activ de comercializare din anul trecut. O parte din așteptările ridicate pentru prețurile cererii sunt asociate cu prognozele slabe legate de recolta curentă de prune, în mai multe țări din UE.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI