Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

​Preţurile la mure scad în ciuda calității lor bune din acest an

La fel ca şi alte pomuşoare, murele au apărut pe piața locală în acest sezon cu două săptămâni mai târziu decât de obicei - abia la începutul lunii iulie. În același timp, spre deosebire de situația de anul trecut, calitatea murelor a fost una destul de ridicată: au predominat pomuşoarele cu boabe mari, dar dulci. Acesta este probabil motivul pentru care prețul de vânzare angro al lor a fost de 45-50 lei/kg (2,76 USD/kg), cu aproximativ 5 lei/kg mai mult decât anul trecut. Cu toate acestea, deja la o săptămână după începerea sezonului vânzărilor, prețul murelor a scăzut la un nivel de 40-45 lei/kg (2,21-2,48 USD/kg), respectiv la nivelul prețului de anul trecut în perioada iunie-iulie. Anul acesta, potrivit prognozei pesimiste a producătorilor de pomuşoare, prețurile la mure vor continua să scadă. Din nefericire, există mai multe motive.

În primul rând, cel mai mare preț este stabilit, de obicei, de comercianții exportatori de soiuri de mure timpurii în Federaţia Rusă. Anul acesta, din cauza începutului târziu al sezonului de comercializare, perioada de vânzare a murelor timpurii a fost una scurtă - în curând deja se va încheia. În același timp, cererea de export de la furnizorii de pomuşoare către piața rusă a fost scăzută până acum, comparativ cu alţi ani. Potrivit agricultorilor din zona de nord a Moldovei, unde este concentrată cea mai mare parte a producției de mure, săptămâna aceasta doar un lot a fost exportat în Rusia - aproximativ 8 tone (murele moldovenești fiind exportate în vehicule de tonaj redus). Prețul angro de export a fost relativ ridicat - 50 lei/kg, însă foarte curând, murele din soiurile de maturare medie și târzie vor începe să fie exportate activ din țară pe piața rusă. În această perioadă,pe piaţa Federaţiei Ruse murele moldoveneşti ajung să concureze cu cele sârbeşti, preţul lor de obicei fiind în scădere.

În al doilea rând, producătorii se tem că, din cauza temperaturilor ridicate, murele vor suferi de arsuri solare (fragmente roz și albe pe pomuşoare). Apropo, acest defect începe deja să apară, iar evident, scăderea calității produsului va afecta și prețul acestuia.

În al treilea rând, mulți producători de pomuşoare observă că cererea efectivă continuă să scadă pe piața internă. Acesta este un factor important, deoarece, în ciuda faptului că în ultimii ani murele s-au situat pe  al treilea loc (după căpșuni și zmeură) din punct de vedere al importanței în sectorul pomuşoarelor, suprafața totală a plantațiilor de mure depășește 200 de hectare şi sunt comecializate în principal pe piața internă.

Plantațiile de mure sunt concentrate în gospodăriile mici, suprafața lor rareori depășind 1-3 hectare. Producătorii de mure, cu foarte puține excepții, nu au nicio infrastructură dezvoltată post-recoltare. Ca urmare, exportul de pomuşoare este unul mai degrabă haotic decât sistemic. În general, „boom-ul” înființării plantațiilor de mure în urmă cu 5-7 ani s-a bazat pe vânzările de produse pe piața internă în perioada iulie-august, când migranții muncitori din Uniunea Europeană s-au întors în Moldova în vacanțele de vară. Cu toate acestea, în ultimii doi - trei ani, după cum remarcă comercianţii de culturi bacifere, luna august a devenit nu o perioadă de vârf, ci de scădere a vânzărilor. Migranții muncitori nu se mai întorc acasă în vacanță, ci își duc familiile în vacanță sau migrează pentru totdeauna.

În al patrulea rând, operatorii de pe piață observă anul acesta o creștere a cererii de zmeură congelată, dar o scădere a cererii de mure. Cumpărătorii europeni sunt dispuşi să achiziţioneze  mure congelate din Moldova numai în loturi mici, la un preț sub 1,6 EUR/kg. Cu un astfel de nivel maxim al prețului pentru produsul finit, producătorii de pomuşoare consideră că nu este rentabil să vândă mure pentru procesare. Acest lucru se poate întâmpla doar la sfârșitul sezonului.

Sursa: EastFruit

 

DINAMICA PREȚURI