Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Nadejda Gori: ”Viața se prelungește atunci când înveți!”

Chiar de la intrare în ogradă, Nadejda Gori începe să vorbească dintr-o respirație despre legumele, florile și plantele pe care le cultivă. Răspunde la întrebare înainte să reușesc să o adresez. Intuiește gândurile mele. Și are de ce, experiența își lasă amprenta. În cei 22 de ani de când și-au lansat afacarea, în curtea ”Gori`s Tomatoes” au fost zeci de jurnaliști. Iar când a venit rândul nostru să-i vizităm, proprietara încearcă să grăbească procesul discuției. Vrea să mergem mai rapid în grădină, unde ne face cunoștință cu o mulțimie de legume - roșii de diferite culori, ceapă și multe feluri de frunze de salate - care abia își fac apariția pe piața din țara noastră.  

 

Soțul Valeriu urmărește discuția și aprobă tacit din cap. Așteaptă ca soția să ne povestească tot, apoi ne invită să ne facă o tură a locuinței pe care au aranjat-o pentru oaspeți și care foarte curând se va transforma într-o pensiune agro-turistică. 

Știu să crească legume și să încarce mese cu bucate gustoase pentru toți care le calcă pragul. Dar acum vor să împărtășească aceste cunoștințe și cu alții.

Despre conceptul de ”Eco Studio”, dar și despre modul în care își vând produsele, ne-au povestit cei doi soți - Nadeja și Valeriu Gori, de la Gura Bîcului, Anenii Noi. 

 Povestiți-ne un pic despre proiectul dumneavoastră.

Noi producem legume, dar încetul cu încetul, încercăm să ne dezvoltăm, să venim cu ceva nou. Așa că ne-am propus să creăm un concept de pensiune agro-turistică. 

Am aflat despre concursul organizat de GAL-ul ”Serpentina Nistrului” și posibilitatea de a obține niște bani. Am depus cerere cu scopul de a dota cu mobilier mica noastră pensiune. Apoi, ne-am dorit să mergem și mai departe, să nu fie pur și simplu pensiune agro, dar să fie Eco Studio „Casa Gori`s”. Conceptul constă în faptul că aici oamenii, vizitatorii noștri vor avea posibilitatea să urmărească unele dintre etapele noastre de cultivare și îngrijire a plantelor, iar în acest timp, să aibă și un loc unde se pot caza și unde se pot bucura de aer curat și un loc de reuniune cu familia.


 Cum a pornit ideea, de unde și de cât timp a venit?

Acest gând este de foarte mult timp, dar a fost nevoie de răbdare ca încetul cu încetul să ne construim ideea. De multe ori am lăsat mâinile în jos și am zis că nu este realizabil. Dar așa cum oamenii din GAL-ul „Serpentina Nistrului” ne cunosc de ceva timp, ne-au îndemnat și susținut să participăm în concurs. Și ne-a motivat, dar și mobilizat să ne apucăm în sfârșit de proiect. Au fost și anterior încercări de a obține unele proiecte, dar n-a mers.

 Casa pe care urmează să o deschideți, ați cumpărat-o special pentru pensiune sau e vreo moștenire?

Da este cumpărată. Este în vecinătatea celorlalte case ale noastre, alături de parc. Casa, când am cumpărat-o, era nelocuită deja de șase ani. Și în copacul de lângă casă erau în jur de opt familii de bufnițe. Fosta proprietară zicea să taie copacul din cauza lor, dar noi n-am acceptat. Dar până la urmă, au plecat ele. Nu știu din ce motiv, probabil că suntem mai gălăgioși.

 Povestiți-ne un pic despre pensiune, pentru câte persoane este preconizată și de ce se vor bucura cei care vor veni aici?

În primul rând vor avea parte de vizite pe toate terenurile pe care le deținem. Toți ce care vor veni la pensiune se vor bucura de plecări în teren. Dar membrii ”Agriculturii cu Sprijinul Comunității” vor beneficia de câteva zile de cazare gratis. Aceștia sunt oamenii care și-au luat abonamentul de produse crescute de noi. Ceilalți, vor beneficia de posibilitatea de a vedea ce facem noi.


Ne propunem să îmbinăm ceea ce facem noi cu tradițiile noastre. Vom prezenta cum se pregătesc bucatele, cum se fac conservele, sucul, cum să faci mâncare din spanac și altele legume ”netradiționale”. Încetul cu încetul probabil vom face și un cuptor cu ajutorul meșterilor populari, unde vom coace pâinea noastră tradițională moldovenească, care se cocea la ora 3 dimineața iar aluatul era pregătit de seara și trecea prin toate etapele.

Asta și este ideea de a îmbina agricultura, turismul cu ”Eco Studio” ca oamenii chiar dacă au mers prin preajmă, sau au fost în vizită - o zi-două, o să știe cum este viața la țară și cum trebuie să îngrijești legumele.

 Spuneați de membrii ”Agriculturii cu Sprijinul Comunității” și faptul că aceștia vor fi primii care se vor bucura de cazare, pentru că au abonament, ce înseamnă asta, de fapt?

Noi cultivăm o gamă largă de produse, dar nu le vindem la magazine sau la piață, le vindem direct la consumatori. Noi promovăm conceptul de agricultură cu suportul comunității, adică avem un număr de familii pe care le aprovizionăm cu produsele noastre. Eu zic că noi suntem deja o familie, iar grădina noastră este de fapt, grădina lor.

 Și ei vin cu partea lor de investiție? Sau cum lucrează ”abonamentul”?

O parte din ei da, achită în avans, dar e după posibilități. Dar această susținere este foarte, foarte importantă în agricultură. Mai ales primăvara, când trebuie să mergi să iei un credit ca să supraviețuiești. Iar dacă tu ai acești bani și îi folosești, ai o obligațiune față de clienți. Iar ei au obligațiunea să vină să-și ridice sacoșele cu legumele crescute de noi.


 Și câte familii aveți care sunt consumatori fideli?

Clienți fideli sunt 20. Dar mă bucură faptul că tot mai mulți dintre clienții noștri sunt familii de la noi din țară, familii care înțeleg ce înseamnă un produs de calitate, un produs sănătos. Înainte, clienții noștri erau străini.

 Produsele sunt ecologice sau combinate?

Da! Anul acesta suntem primul an în conversie. Facem agricultură de mulți ani, din 2002 nu mai folosim chimicale, nu folosim nimic. Dar nu puteam să numim produsul nostru ecologic. Abia anul acesta putem să afirmăm că facem parte din agricultura ecologică în conversie. Sperăm ca peste un an de zile să fim și cu certificatul ecologic.

 Cum furnizați produsul, dumneavoastră livrați sau consumatorul vine?

Avem câteva locuri în Chișinău unde ne întâlnim. Și în acest timp, am reușit să ne transformăm chiar într-o familie.

 Și odată la cât timp mergeți la Chișinău?

O dată pe săptămână fiecare își primește punga cu legume.

 Cât costă un abonament și în ce constă?

Abonamentul este anual și se fac 22 de livrări, care costă 4 000 de lei.

 În cadrul abonamentului intră un anumit tip de produse?

O diversitate foarte mare de legume.

 Dumneavoastră oferiți clientului posibilitatea să-și aleagă?

Nu. Noi discutăm și dacă cineva din clienți are o contraindicație la un anumit produs, atunci încercăm să schimbăm. Conceptul proiectului este aceeași idee de grădină, ceea ce avem în grădină, aceea oferim. Dacă s-a copt fasolea, atunci toți primesc fasole, dacă salata, atunci toți primesc salată.


 Capacitatea dumneavoastră de acum poate să ofere produse pentru mai mulți clienți sau v-ați limitat la aceștia 20 și nu este loc de extins?

Este loc de extins, dar nu foarte mult. Agricultura ecologică implică foarte multe riscuri și noi ne asumăm împreună cu consumatorii noștri riscurile. Aceasta este bine și pentru noi, dar și pentru ei. Dacă strângem mult și ei primesc mult, dacă strângem mai puțin și ei primesc mai puțin.

 Ce sumă ați primit de la GAL și care a fost contribuția personală?

Din partea GAL-ului am primit suportul de 30.000 lei, din care ne-am propus să dotăm trei dormitoare. Investiția personală a fost mult mai mare, atât financiar cât și lucru manual, suma totală este de 65.000 lei.

 Și un îndemn de final pentru cei care vor să înceapă o afacere acasă...

Să meargă oriunde este posibil să învețe. Orice instruire, orice festival îți lasă o amprentă pentru anii viitori. Viața se prelungește atunci când înveți, altfel nu se poate. Învățați și fiți activi!


 Nadejda și Valeriu Gori sunt locuitorii satului Gura Bîcului, raionul Anenii Noi și sunt câștigătorii concursului organizat de GAL-ul ”Serpentina Nistrului”, finanțat de FARM, în cadrul proiectului UE.

 Sursa: FARM


DINAMICA PREȚURI