Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Tânărul agricultor din Soroca: ”nu merită, când nu vrei să te ridici din pat”

Este agricultor cu acte în regulă, a făcut facultate, dar are deja și destulă experiență în acest domeniu, chiar dacă are abia a ieșit de pe băncile universității. A crescut în câmp, alături de tatăl, unchiul și verișorii săi. Ar fi putut doar să preia afacerea de familie, dar și-a dorit să știe și teorie, așa că s-a licențiat în horticultură.

În cămașă albă și pantofi lustruiți merge pe drumul care desparte livada de cireșe, de cea de mere.

Ne conduce printre rândurile de cireșe, povestind cu multă satisfacție despre calitățile fructelor roșii - sunt cărnoase, pline de dulceață, se coc târziu, dar se vând repede pentru că sunt gustoase, adaugă agricultorul.

Andrei Codrean din Visoca, raionul Soroca este unul dintre tinerii care a ales să revină în sat după absolvirea facultății și să continue ceea ce au început părinții, adică să facă agricultură.

Spune-mi cum ai ajuns să te ocupi de agricultură și de ce ai ales acest domeniu?

A fost o pasiune încă din copilărie. De copil am crescut și am văzut ce înseamnă agricultura. Părinții se ocupau de acest domeniu, iar odată cu trecerea anilor, tot mai mult m-am îndrăgostit de asta. Chiar e o pasiune.

În copilărie ai participat la procesul de creștere, cultivare, ce făceai?

Da, eu am participat. Chiar de la 15 ani am început să lucrez pe tractor, fiindcă era problemă cu un mecanizator. Între timp eram student, iar în weekend mă grăbeam de la universitate repede la gară, de la gară repede acasă ca să reușesc să lucrez până seara. De vineri până duminică seara lucram, apoi mă urcam la rutieră și iar la facultate mă duceam.

Să înțeleg că după facultate vrei să te întorci acasă și să te dezvolți aici?

Până acum am fost la Chișinău, pentru că am fost student și am umblat de la Soroca la Chișinău. Dar acum sunt pe loc, în sat, dar mă gândesc pe timp de iarnă că nu o să am ocupație și o să caut încă ceva. Dar n-aș încerca să mă mut undeva, aici chiar e plăcut.

Dar în general, viața la sat este ceva care te reprezintă?

Da! Mă reprezintă, aici îmi găsesc pasiunea și liniștea. Aici îmi găsesc ocupația dorită.

Ce-ți place cel mai mult în agricultură?

Recoltarea îmi place cel mai mult.

Pentru că după recoltare vin și bănuții?

Bineînțeles că acesta este unul dintre motive, știți cum se spune - toamnă se numără bobocii. Iată când vezi rezultatul unui an de muncă, simți cea mai mare satisfacție.


Voi aveți agricultură în diferite domenii, cereale, creștere de fructe, legume, care este cea mai pretențioasă cultură și de ce?

Dintre toate ramurile agriculturii, pe care noi le-am încercat, cea mai grea îmi pare creșterea bostănoaselor. E mai complicat, pentru că ele nu permit să erbicidăm. Dacă reușim să erbicidăm înainte de semănat, e un plus, iar dacă nu reușim, deja suntem nevoiți să achităm lucrători ca să prășească.

Aveți și livezi, de prune, mere și cireșe, de cât timp vă ocupați de creșterea cireșelor?

De vreo șase ani.

Asta e cea mai proaspătă ramură pe care o încercați în agricultură?

Da!

Ce faceți cu producția pe care o obțineți?

Totul practic se duce la export din ceea ce cultivăm - cireșe, mere, prune.

În ce țări exportați?

În Rusia exportăm cireșe și mere. Bostănoasele și cerealele expediem și în Turcia.

Cum a fost anul acesta cu exportul? Mulți crescători de mere au rămas cu fructele în frigidere, din câte știu...

Noi am vândut totul și a fost un preț bun. Noi n-am riscat, am vândut când a fost cererea. Fructele care n-au fost de calitate, s-au dus la procesare, iar majoritate au plecat la export.

Am observat că ești îmbrăcat la patru ace, cămașă albă, pantaloni și din câte am înțeles, cămașa albă este cartea ta de vizită...

Îmi place să fiu îmbrăcat bine. Eu am activat într-o companie cu preparate chimice și când mergeam în câmp, unde mă întâlneam cu producători, agricultori care aveau mult pământ și foarte mulți bani, aceștia veneau îmbrăcați foarte, foarte simplu. Mă deranja acest fapt. Nu înțelegeam de ce nu e posibil să duci și la țară o viață curată. De ce să nu existe o etichetă? Nu văd nici o problemă în acest fapt. Dar totul depinde de om.

În activitatea voastră, ați reușit să obțineți ceva granturi, subvenții?

Da. Din păcate, o perioadă am fost foarte ignorat de stat în ceea ce privește subvențiile, granturile, dar într-un final am reușit.

Cât timp ai avut nevoie ca să aduni toate actele?

O vară (râde) dar am deranjat foarte mulți oameni, inclusiv pe cei din echipa FARM, Vasile Pojoga, expert în dezvoltarea afacerilor mereu ne-a răspuns la toate întrebările și ne-a oferit consultații profesioniste. N-a fost simplu să obținem subvenționarea, dar dacă depui un pic de efort, reușești.

Ce sumă ai obținut la subvenționare?

La subvenționare am obținut 120.000 lei de la stat. Dar din această sumă un anumit procent a plecat la bancă.

Care sunt provocările pe care le are un agricultor în Moldova?

Noi avem o problemă și este o problemă mare, noi nu ne-am învățat încă să facem calitate. La noi, mai mulți se bazează pe cantitate. Iarăși mai sunt probleme ce țin de piață, de export, de preț, dar toate sunt din domeniul marketingului.

Tu cum vezi lucrurile, se schimbă ceva sau stăm pe loc la acest capitol?

Se văd mici schimbări, dar foarte încet și cu tare mult greu.

Care sunt planurile pentru viitor?

Să mărim productivitatea, dar bineînțeles și suprafața. Și vrem să încercăm și ramuri noi, în viață trebuie de încercat de toate.

Spune-mi te rog un îndemn pentru alți tineri care ar vrea să se ocupe de agricultură? Care ar fi sfaturile din partea ta și în general, dacă merită să se apuce de agricultură în Moldova?

Eu cred că merită. Nu merită, atunci când nu vrei să te ridici din pat. Când depui mult efort, este și rezultat. Rezultatul nu este imediat în primul, sau în al doilea an, dar trebuie să ai răbdare. Aceasta este o investiție pe viață.

Andrei Codrean este membru FARM de doi ani, iar de curând, acesta a fost selectat în consiliul de administrare al organizației locale al rețelei pentru tineri FARM.

Sursa: FARM

DINAMICA PREȚURI