Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

​E posibil ca mazărea verde să devină un produs de nișă pe piaţa fructelor şi legumelor proaspete?

La începutul lunii iunie curent, în comerțul cu amănuntul, prima mazăre verde (în păstăi) a fost vândută la prețul de 70-80 lei/kg (3,93-7,50 USD/kg), timp în care castraveții Rodnicioc autohtoni au fost oferiți la același preț. Totodată, aceeași etichetă de preț a fost afișată şi pentru căpșunile importate. La începutul ultimei decade a primei luni de vară pe piețele de fructe și legume din Chișinău, „doar un castravete” se putea cumpăra la preţul de  5-8 lei/kg (0,28-4,50 USD/kg), atât în ​​comerțul cu amănuntul, cât și în cel angro - prețurile fiind simultane. Soiul Rodnicioc rămâne a fi totuşi mai scump cu câţiva lei decât castraveţii obişnuiţi, iar pentru mazărea în păstăi, chiar și puțin mai coaptă, prețul cu amănuntul nu scade sub 15-20 lei/kg (0,84-1,12 USD/kg). Preţul pentru mazărea frumoasă, proaspătă și tânără în tarabele și corturile de fructe și legume din oraşe ajunge la 30-40 lei/kg (1,68-2,25 USD/kg). Ar fi aceasta o nișă?

   

În același timp, prețul angro al mazării verzi se formează într-adevăr numai atunci când aceasta ajunge materie prime. În Moldova, două mari fabrici de conserve cumpără cantități relativ mari de mazăre verde pentru producția conservată. O altă fabrică mare de conserve o cultivă pe propriile sale câmpuri, iar alte 2-3 fabrici de pe ambele maluri ale Nistrului cresc și cumpără mazăre verde numai pentru congelare. Potrivit reprezentanților Asociației producătorilor de conserve din fructe și legume Speranța Con, în 2021, comparativ cu anul trecut care a fost unul uscat și problematic, suprafaţa culturii de mazăre verde din țară a crescut cu 30-50% - până la aproximativ 1.000 de hectare. Prețul acestei materii prime a crescut în comparație cu nivelul său de anul trecut cu o medie de 0,5 lei/kg - până la 5 lei/kg. Din cauza ploilor, recoltarea mecanizată a acestei culturi este chiar mai dificilă decât recoltarea manuală a legumelor și pomuşoarelor.

Unii experți din sectorul pomicol din Moldova consideră că mazărea verde extra-timpurie ar putea deveni într-adevăr o cultură de nișă pentru „suprafețele restrânse” a micilor fermieri care deţin terenuri inconveniente  - de exemplu, pe versanți abrupți și la poalele dealurilor. Este posibil de cultivat mazăre atât pe teren sub agril, cât și în sere - ca a doua sau a treia cultură. Și produs „tip butic”, clasic pentru Moldova, unde mazărea verde este consumată în stare proaspătă și în salate.

Prin urmare, dacă suprafețele cultivate cu mazăre vor creşte la nivelul de acum 5 sau 7 ani - adică până la 4-5 mii de hectare - această nișă va fi rapid compromisă. Cu toate acestea, Asociația Speranța Con consideră că, având în vedere realitatea comercială actuală şi de producție, în cele mai bune condiții, suprafața terenurilor irigate cultivate cu mazăre verde cu greu va depăși 2 mii de hectare.

Sursa: EastFruit


DINAMICA PREȚURI