Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Un proiect de suflet – O livadă în dar

SRL ”Euroalun” membru al Federaţiei Agricultorilor din Moldova FARM, ne oferă un bun exemplu despre cum oamenii de afaceri reușesc nu doar în business, ci și se mai implică în activități de caritate, cu un impact social important. În cele ce urmează, vom discuta cu Alexandr Perjan (CEO Euroalun) despre activitățile cu caracter social ale acestui agent economic, dar și despre planurile de viitor ale companiei.

Sunteți un actor important pe nișa afacerilor cu alune din Republica Moldova, cum a fost anul 2020 pentru întreprinderea Dvs. ?

Am reușit să importăm puieții de alun până în luna februarie a lui 2020, dar, ulterior, răspândirea virusului Covid19 și starea de urgență (lockdown) au pus în dificultate efectuarea lucrărilor de sezon.

Condițiile de criză pandemică au disturbat buna desfășurare a activităților programate în cadrul întreprinderii noastre  Astfel,  în 2020 au fost anulate mai multe evenimente, precum seminare regionale informative, dar și proiectul internațional „DRUMUL ALUNULUI”, care presupune o vizită consacrată (InfoTour) în cele mai dezvoltate zone specializate în producerea și procesarea alunelor, unde clienții Euroalun beneficiază de instruiri, traininguri, vizite în livezi de diferite vârste, cooperative, precum și intrări pe teritorii cu acces limitat (centre de colectare, procesare) și vizitele de studiu a specialiștilor companiei.

În pofida tuturor impedimentelor, am reușit, totuși, aducerea experților internaționali în Moldova pe tot parcursul perioadei (cu respectarea tuturor măsurilor de protecție) pentru efectuarea trainingurilor specializate și a  monitorizărilor sistematice a livezilor înființate cu alun.

De asemenea, am extins și gama de servicii, îmbunătățind calitatea lor prin implementarea tehnologiilor performante.

La fel putem spune cu siguranță că planul general, obiectivele pe 2020, au fost atinse cu succes, și au fost înființate zeci de ha de livezi de alun noi pe tot teritoriul Republicii Moldova.

Dar cum a fost 2020 pentru întreaga ramură a celor care cultivă alune în Republica Moldova?

 Sectorul de alun din Republica Moldova include atât livezi plantate cu soiuri locale, tradiționale, cât și cu soiuri de origine italiană (varietăți cu care lucrează Euroalun).

În pofida unui an dificil și specific, în 2020 prețul de vânzare la alunul de origine italiană a crescut pe piață internațională, ceea ce ne motivează și ne bucură mult.

Condițiile meteo extreme de anul trecut, manifestate cel mai pregnant printr-o secetă hidrologică îndelungată, ce concluzii au oferit celor care cultivă alune în Republica Moldova, dar și altor producători agricoli?

Desigur, anul trecut a constituit o adevărată perioadă de stres pentru întreg sectorul agricol din țara noastră. Bineînțeles, producătorii agricoli au avut de învățat mai multe lecții. În linii mari, concluziile fundamentale converg spre plantarea soiurilor rezistente, implementarea tehnicilor de conservare a umidității, menținerea biodiversității etc., etape pe care compania Euroalun le aplică de la fondarea să.

Dacă e să dezvoltăm ideea despre rentabilitatea cultivării alunelor, am putea schița, pe plan comparativ, niște date concludente, în raport, bunăoară, cu alte culturi agricole cultivate în țara noastră?

Vom porni de la faptul că un hectar de alun pe rod aduce, în mediu, un venit de 5-6 mii EUR pentru soiuri industriale, alun în coajă. La alunul procesat/decojit prețul se mărește. În același timp, dacă e să facem comparație, 1ha de porumb aduce un venit, în mediu, de 150-200 EUR

Este relevant și faptul că întreținerea livezii de alun ajunge la 400-600 EUR/anual. Iar, spre exemplu, la livezile fructifere avem nevoie de mai multă forță de muncă, de mai multe lucrări de întreținere, tratamente, condițiile de păstrare sunt unele mai riguroase, toate însumate, în concluzie, indică necesitatea unor investiții mult mai mari. În cazul livezilor de măr, spre exemplu, investițiile s-ar ridica la 30-40 mii EUR/ha, iar la o livadă de alun - la 3-6 mii EUR/ha.

Un studiu realizat de către partenerii de dezvoltare a arătat că alunul este o cultură durabilă, iar suprafețele în Moldova se pot extinde până la 10 mii ha.

Ce vă propuneți, în cadrul afacerii Dvs., în perspectivă imediată, dar și pe termen lung ?

Pe termen scurt ne propunem extinderea proiectului internațional „Drumul Alunului”, precum și extinderea la maximum posibil a numărului de livezi în circuit ecologic. De asemenea, ne dorim garantarea accesului la material săditor calitativ și la preț avantajos, organizarea evenimentelor de informare offline/online etc.

Pe termen lung, strategia noastră de dezvoltare presupune menținerea calității serviciului și asigurarea procesării alunului, pentru a le oferi consumatorilor un produs finit de calitate, atât pe piață locală, cât și pe cea internațională.

Ce reprezintă proiectul ”O livadă în Dar”, care-i sunt resorturile și când a debutat?

Anual compania Euroalun oferă o livada în dar copiilor dintr-o instituție de învățământ (în anul 2021 sunt deja 3 proiecte implementate). Scopul proiectului ține de promovarea educației pentru un mediu sănătos și alimentație sănătoasă.

Este de menționat faptul că, în cadrul proiectului, copiii se implică la înverzirea plaiului natal, prin colectarea deșeurilor, plantarea livezilor de alun... În acest mod, implementând un asemenea proiect social, compania Euroalun are că obiectiv promovarea unui comportament responsabil față de mediu, ce va aduce, cu siguranță, un efect pozitiv și pentru generațiile viitoare,

La modul sincer,  ne propunem să perseverăm cu acest proiect, deoarece dorim ca fiecare copil să savureze doză zilnică de alun, pentru o alimentație cât mai sănătoasă. Căci, este un lucru cunoscut de către toți, beneficiile alunelor pentru copii sunt multe și importante. Pe motiv că alunele sunt bogate în antioxidanți, proteine, vitamine, fibre, minerale; alunele sunt bune pentru inimă; alunele reduc inflamația, îmbunătățesc sănătatea tractului digestiv și îmbunătățesc funcția creierului. De asemenea, alunele ajută la menținerea sub control a diabetului,  mențin elasticitatea pielii, reduc oboseală și întăresc sistemul imunitar.

Odată debutat în 2019, proiectul ”O livadă în Dar” a ajuns, anul acesta, la Liceul Teoretic "Gheorghe Palade", din localitatea Puhoi. Ce activități anume au fost realizate și dacă se implică pe larg elevii, dar și părinții?

În 2021, au fost implementate trei proiecte „O livada în Dar”: unul la Centrul de instruiri al Facultății de Biologie și Pedologie, USM, satul Badragii Vechi, raionul Anenii-Noi, al doilea – primăria com. Gangura, cu trei sate în componență și, al treilea, la Liceul Teoretic ”Gheorghe Palade”, din satul Puhoi, raionul Ialoveni.

În cadrul activităților în aer liber, elevii claselor gimnaziale și de liceu, reprezentanții corpului didactic și ai administrației, împreună cu experții Euroalun din Italia, au beneficiat de o lecție de introducere în agricultură sustenabilă, managementul deșeurilor, tehnici de plantare a pomilor și arbuștilor, care s-au integrat perfect în contextul activităților precedente promovate de instituție.

Cine poate participa la acest proiect și cum se poate de ”depus” dosarul?

De „O livada în Dar” pot beneficia școli, licee, case de copii, expediind la adresa companiei o scrisoare de intenție.

Vă mulțumim pentru interviu !

 

DINAMICA PREȚURI