Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Opinie: În Moldova, sezonul 2021 va fi dificil pentru vânzarea de pomușoare

Începând cu a doua săptămână a lunii martie, în comerțul cu amănuntul din Moldova a început comercializarea de căpșuni. Fructele importate (în majoritate grecești) au apărut simultan în lanțurile de supermarketuri și în magazinele mici, de cartier. Calitatea caracteristicile organoleptice ale căpșunilor sunt destul de bune.

Prețul cu amănuntul este de aproximativ 100-110 lei / kg (5,71-6,28 dolari / kg), adică, de fapt, de două ori mai mic decât anul trecut în aceeași lună, iar retailerii cu ridicata achiziționează, pentru import, căpșuni cu aproximativ 25-30% mai ieftin decât la începutul sezonului 2020. La jumătatea lunii martie, judecând după monitorizarea EastFruit, prețurile cu ridicata pentru căpșunile importate în Moldova sunt de aproximativ 70-75 lei / kg (4,0-4,2 dolari / kg).

Această stare de fapt, cu o lună și jumătate înainte de începerea vânzărilor de căpșuni locale, i-a alarmat pe fermierii moldoveni. Asociația ”Pomușoarele Moldovei” asociază scăderea prețurilor pentru pomușoarele europene timpurii cu amenințarea (undeva deja un fapt împlinit) a unui alt blocaj din cauza crizei pandemice, însoțită de o scădere a cererii de produse proaspete (pomușoare) de la HoReCa și, respectiv, consumatorii finali. Având în vedere acest lucru, în noul sezon poate fi atestată o ofertă excesivă și prețuri mai mici, de stimulare a cumpărătorilor.

La rândul lor, producătorii moldoveni de pomușoare, potrivit Asociației ”Pomușoarele Moldovei”, nu vor putea stabili prețuri pentru produsele lor semnificativ mai mari (cu 7-10%) decât prețurile pentru produsele similare importate. În plus, în situația unei reduceri semnificative a vânzărilor cu amănuntul, aceștia anticipează o scădere a disciplinei în domeniul onorării obligațiunilor contractuale de către comercianții cu amănuntul, la  respectarea termenilor de efectuare a plății pentru bunurile livrate. Anul trecut, întârzierea de luni de zile a plăților a fost o problemă extrem de dureroasă pentru fermierii care produc pomușoare, fructe și legume.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI