Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Producătorii de cartofi din Moldova anticipează o dezindustrializare continuă a ramurii

Potrivit specialiștilor Asociației Cultivatorilor de Cartofi din Republica Moldova, pentru semănatul cartofilor în 2021, comercianții-importatori au importat în țară semințe de elită ale acestei culturi agricole cu aproximativ 30-35% mai puțin decât necesarul pentru semănat din anul precedent. Reprezentanții asociației consideră că acest fapt nu va implica neapărat o reducere a suprafeței sub cartofi în 2021, ci va afecta structura producției din ramură.

Anterior, EastFruit a raportat că în 2020 plantațiile de cartofi din țară au crescut cu 27% - până la 23 mii hectare, iar producția de cartofi s-a ridicat la 171 mii tone - cu 3,3% mai puțin decât în ​​2019.

Timp de mulți ani, cel puțin trei sferturi din cartoful comercial cultivat în Moldova a fost concentrat în gospodării și ferme mici. Cu toate acestea, într-o serie de regiuni (Nordul și Estul țării) există puține ferme mari de legume care cultivă cartofi și rădăcinoase pe suprafețe de zeci de hectare. În ultimii cinci ani, numărul acestor întreprinderi a scăzut constant din cauza problemelor comerciale (importuri intensive în absența exporturilor) și a problemelor tehnologice (lipsa apei și a forței de muncă, mecanizarea slabă și infrastructura post-recoltare necorespunzătoare). În acest context, reducerea importurilor de semințe de înaltă calitate pentru sezonul 2021 reprezintă un alt factor negativ.

În același timp, este posibil că anul trecut gospodăriile și fermele mici să fi depozitat mai multe semințe,  din propria producție. Și, având în vedere condițiile meteorologice bune din primul trimestru al acestui an, precum și actualitatea strategiei de asigurare cu produse alimentare de bază cu forțe proprii în timpul pandemiei, ne putem aștepta ca suprafețele cultivate sub cartofi să rămână la nivelul anului trecut, sau, în cel mai rău caz, să fie puțin mai mici.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI