Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Legumele de import s-au scumpit puțin în Moldova

Săptămâna trecută, în Moldova prețurile medii cu ridicata la legumele rădăcinoase au crescut în medie cu 0,5 lei / kg: cartofi și morcovi - până la 3,5 lei / kg (0,21 USD / kg), ceapă galbenă - până la 3 lei / kg ($ 0,18 / kg). Potrivit operatorilor pieței de fructe și legume din țară, prețurile au crescut în principal pentru produsele de înaltă calitate importate din Uniunea Europeană de către întreprinderi comerciale relativ mari, pentru rețelele de supermarketuri. Drept urmare, prețul maxim cu ridicata la cartofi a crescut la 4,5 lei / kg (0,27 USD / kg), morcovii - 4 lei / kg (0,24 USD / kg), ceapa - până la 3,5 lei / kg (0, 21 USD / kg).

Creșterea prețurilor la legumele „setului de borș” la sfârșitul lunii ianuarie a fost destul de neașteptată. Recent, EastFruit a raportat, citând comercianții mici și mijlocii, că au intrat în noul 2021 cu depozite pline cu legume nevândute și că, iarna aceasta, prețurile au scăzut la cel mai mic nivel din ultimii trei-patru ani. Luând în considerare acest lucru, operatorii pieței de fructe și legume din Moldova nu sperau la o creștere a prețurilor la legumele de bază mai devreme de începutul lunii februarie.

Experții organizațiilor de producători agricoli asociază creșterea „neplanificată” a prețurilor cu faptul că, potrivit observațiilor lor, până la sfârșitul acestei luni a crescut ușor cererea din partea consumatorilor de legume din „setul de borș” din Chișinău și alte orașe mari. În același timp, orășenii completează stocurile de alimente epuizate în timpul sărbătorilor în gospodării, în principal în magazinele staționare și, în special, în supermarketuri, unde un sortiment de legume spălate, în ambalaje mai mult sau mai puțin de înaltă calitate, este prezent pe rafturi aproape constant.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI