Potrivit experților Federației Agricultorilor
din Moldova (FARM), până la jumătatea lunii ianuarie 2021, în depozitele
fermierilor au rămas aproximativ de la câteva sute până la o mie de tone de
prune din recolta de anul trecut. Aceste produse sunt încă disponibile în
departamentele de fructe din supermarketurile locale. Cu toate acestea,
prețurile cu amănuntul și calitatea prunelor moldovenești variază foarte mult.
Astfel, prună mică și moale din soiul „Stanley” se vinde în rețelele de
magazine cu nu mai mult de 20 lei / kg (1,16 dolari / kg), iar prună densă, de
dimensiuni medii, din soiul „Angelino”, poate costa până la 40 -47 lei / kg
(2,31 USD- 2,71 / kg). În același timp, prețul mic cu ridicata al prunelor de
desert pentru rețelele locale de retail nu depășește 14-15 lei / kg (0,84-0,9
dolari / kg). Prunele de calitate joasă sunt achiziționate de către
comercianții cu amănuntul individual, de câteva ori mai ieftin. În situația
actuală, pomicultorii care au stocuri comerciale semnificative de prune Stanley
preferă să le vândă, cât mai curând posibil, producătorilor de fructe uscate.
Anterior, EastFruit a informat că, în 2020,
prelucrarea prunelor în Moldova a scăzut considerabil. În același timp,
producătorii locali de fructe uscate au clienți-cumpărători stabili în Uniunea
Europeană și anul trecut și-au onorat cu dificultate contractele. Pentru
aceasta, ei au cumpărat prune de dimensiuni chiar mici și de formă nestandard,
la un preț ridicat - 4,0-4,5 lei / kg (0,27-0,30 USD / kg).
Potrivit expertului FARM, Andrei Zbancă,
depozitarea prunelor pentru o lungă perioadă de timp într-un frigider
industrial nu reduce proprietățile tehnologice ale acestor produse tocmai în
calitate de materie primă pentru producerea fructelor uscate. În opinia sa,
această categorie de prelucrători va fi interesată să colecteze în timpul
iernii o anumită cantitate de prună destinată prelucrării tehnice și, probabil,
să plătească, pentru aceasta, un preț ridicat, aidoma celui din toamnă.
Sursa: EastFruit