Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

În Moldova, o parte semnificativă din stocurile comerciale de prune din frigidere va fi destinată procesării

​Potrivit experților Federației Agricultorilor din Moldova (FARM), până la jumătatea lunii ianuarie 2021, în depozitele fermierilor au rămas aproximativ de la câteva sute până la o mie de tone de prune din recolta de anul trecut. Aceste produse sunt încă disponibile în departamentele de fructe din supermarketurile locale. Cu toate acestea, prețurile cu amănuntul și calitatea prunelor moldovenești variază foarte mult.

Astfel, prună mică și moale din soiul „Stanley” se vinde în rețelele de magazine cu nu mai mult de 20 lei / kg (1,16 dolari / kg), iar prună densă, de dimensiuni medii, din soiul „Angelino”, poate costa până la 40 -47 lei / kg (2,31 USD- 2,71 / kg). În același timp, prețul mic cu ridicata al prunelor de desert pentru rețelele locale de retail nu depășește 14-15 lei / kg (0,84-0,9 dolari / kg). Prunele de calitate joasă sunt achiziționate de către comercianții cu amănuntul individual, de câteva ori mai ieftin. În situația actuală, pomicultorii care au stocuri comerciale semnificative de prune Stanley preferă să le vândă, cât mai curând posibil, producătorilor de fructe uscate.

Anterior, EastFruit a informat că, în 2020, prelucrarea prunelor în Moldova a scăzut considerabil. În același timp, producătorii locali de fructe uscate au clienți-cumpărători stabili în Uniunea Europeană și anul trecut și-au onorat cu dificultate contractele. Pentru aceasta, ei au cumpărat prune de dimensiuni chiar mici și de formă nestandard, la un preț ridicat - 4,0-4,5 lei / kg (0,27-0,30 USD / kg).

Potrivit expertului FARM, Andrei Zbancă, depozitarea prunelor pentru o lungă perioadă de timp într-un frigider industrial nu reduce proprietățile tehnologice ale acestor produse tocmai în calitate de materie primă pentru producerea fructelor uscate. În opinia sa, această categorie de prelucrători va fi interesată să colecteze în timpul iernii o anumită cantitate de prună destinată prelucrării tehnice și, probabil, să plătească, pentru aceasta, un preț ridicat, aidoma celui din  toamnă.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI