Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

În Moldova, prețurile la cartofi și morcovi stagnează din cauza stocurilor mari

Conducătorii marilor gospodării specializate în cultivarea legumelor susțin că, la începutul ultimei decade a lunii ianuarie, au reușit să vândă doar aproximativ 20-30% din volumul total de cartofi și morcovi depozitați în toamna anului trecut. Cu asemenea solduri de stoc atât de mari, au spus ei, „nu am intrat în noul an de mulți ani”. Mai mult, potrivit celor observate de către operatorii de pe piața fructelor și legumelor, stocurile mari de produse s-au acumulat în depozitele comercianților-importatori.

Anterior, EastFruit a informat că, din cauza intensificării importurilor acestor produse la sfârșitul celei de-a doua săptămâni a lunii ianuarie, cartofii erau deja oferiți pe piața moldovenească la 0,17-0,23 USD / kg, iar morcovii puteau fi cumpărați la 0,14-0,20 USD / kg.

Potrivit întreprinderilor comerciale, în prezent, din cauza stocurilor mari, importurile de cartofi și, în special, morcovi au scăzut la minimum. Acest lucru se întâmplă de obicei în timpul iernii, în perioadele de răcire bruscă și ninsori abundente, care implică probleme logistice. Dar, în ianuarie 2021, o astfel de situație nu a fost atestată. Importatorii deocamdată nu au necesitatea să importe culturi rădăcinoase, care, în plus, devin tot mai scumpe aproape peste tot în regiune.

Legumicultorii moldoveni sunt cam sceptici, deoarece chiar și într-o situație de importuri minime, propriile stocuri de mărfuri sunt suficiente pentru a „reduce” prețurile pentru culturile rădăcinoase până la sfârșitul iernii.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI